Haitská vláda vyhlásila výjimečný stav, platí v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí

Události: Nepokoje na Haiti (zdroj: ČT24)

Haitská vláda v neděli večer kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí. Platit bude nejméně tři dny. O víkendu gangy zaútočily na dvě věznice, z té největší v haitské metropoli uteklo několik tisíc vězňů. Podle agentury AFP během víkendu zemřelo nejméně deset lidí. Ozbrojenci žádají rezignaci premiéra Ariela Henryho, který minulý týden z Haiti odletěl, aby dojednal vyslání mezinárodních jednotek.

Výjimečný stav platí v departementu Ouest, který se rozkládá kolem hlavního města. Lidé mají zákaz vycházení v době od 18:00 do 5:00. Výjimka platí pro strážce zákona, hasiče, zdravotníky a také „řádně identifikované“ novináře.

Do největší věznice v haitské metropoli o víkendu vnikly ozbrojené gangy a osvobodily většinu z přibližně čtyř tisíc mužů, kteří zde byli uvězněni. Podle místních ve věznici v neděli ráno zůstávalo už jen asi sto vězňů. Zpravodaj AFP uvedl, že v okolí věznice viděl zhruba deset těl. O „mnoha“ úmrtích informovala také jedna ze zdejších organizací na ochranu lidských práv.

„Spali jsme a najednou nás probudila střelba. Zabezpečení cel je úplně zničené. Já jsem jediný, kdo z mojí cely zůstal,“ řekl jeden z vězňů.

Gangy požadují rezignaci premiéra

Poslední vlna násilí na nestabilitou a kriminalitou sužovaném Haiti vypukla ve čtvrtek, kdy premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby zde jednal o vyslání nadnárodních bezpečnostních sil pod vedením Keni do své země.

Gangy, které usilují o svržení premiéra, nyní ovládají zhruba osmdesát procent Port-au-Prince a vyzývají armádu i policii, aby se připojily. „Lidé nejsou našim nepřítelem, ozbrojené síly nejsou nepřítelem. Zatkněte Ariela Henryho a osvoboďte tak naši zemi,“ prohlásil lídr haitského gangu Jimmi „Barbecue“ Chérizier.

Násilí se zvyšuje od zabití prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021. Tehdy nastoupil do úřadu premiér Henry, který slíbil, že zemi vrátí pořádek a uspořádá volby. Nic z toho se ale nestalo. Sami Haiťané často žádají jeho rezignaci, gangů se ale bojí víc.

Podle lednové zprávy Organizace spojených národů se loni oběťmi násilí ze strany haitských gangů stalo přes 8400 osob, což je více než dvojnásobek počtu z roku 2022. Toto číslo zahrnuje mrtvé, zraněné a unesené.