Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov

Horizont ČT24: Násilné protesty na Haiti (zdroj: ČT24)

V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.

Pouliční nepokoje v hlavním městě nejchudšího státu západní polokoule nezpůsobilo zoufalství obyčejných lidí po dvou a půl letech bezvládí, nýbrž místní zločinecké milice. „Prvotním cílem našeho boje je zajistit, aby vláda Ariela Henryho nezůstala za žádných okolností u moci,“ prohlásil lídr haitského gangu Jimmi Chérizier, přezdívaný Barbecue.

Šéf povstalců zároveň potvrdil, že všechny ozbrojené skupiny jsou v tomto ohledu jednotné, a to jak v hlavním, tak i dalších provinčních městech.

V pozadí hořících pneumatik a násilných střetů s pořádkovými silami zatím ozbrojené gangy napadly policejní akademii, opevněné policejní stanice, a dokonce i mezinárodní letiště. Při střetech zemřeli nejméně čtyři policisté. Na devadesát procent metropole Port-au-Prince ovládají dvě koalice znepřátelených gangů – Aliance G-9 a G-Pep.

Mnoho z nich jsou bývalí policisté. Tak jako jejich lídr Chérizier, který se podle analytiků stylizuje do role lidového revolucionáře. „Takovou situaci už tato země nedokáže unést. Nikdo ji neřídí, nikdo jí nevládne, obyvatelstvo trpí hladem,“ tvrdí. „Lidé kvůli nejistotě ani nevycházejí ven, jsou unavení, nevydrží to dál.“

Jeho slova ale rozporuje jeden z obyvatel hlavního města, Peterson. „Utlačují nás ozbrojené gangy. To se nedá vydržet, nemůžeme tu zůstat,“ kontruje. Místní prý utíkají s pár věcmi, aby se někam schovali.

Mezinárodní pomoc s otazníkem

Oslabené policii měla vypomoci mezinárodní mise, kterou loni v říjnu schválila Rada bezpečnosti OSN. Iniciativu, kterou měla vést Keňa, ale zakázal tamní soud. Podle mluvčího generálního tajemníka OSN Stéphanea Dujarrice se vlády Baham, Bangladéše, Barbadosu, Beninu a Čadu zavázaly poskytnout bezpečnostní síly pro podpůrnou misi.

Premiér Henry mezitím východoafrickou Keňu navštívil, s tamní diplomacií se dohodl na vyslání policistů. Dohoda s Nairobi prý vychází vstříc námitkám soudu, který kritizoval chybějící „vzájemné ujednání“. „Diskutovali jsme také o dalších krocích, které by umožnily rychlé vyslání mise,“ potvrdil po jednání s Henrym prezident Keni William Ruto.

Spouštěčem chaosu v zemi byla vražda prezidenta Jovenela Moïseho v červenci roku 2021. Minulé úterý haitský soud z jejího zorganizování obžaloval jeho vdovu Martine, která po něm chtěla údajně úřad převzít. V konečném důsledku uvrhlo politicko-rodinné drama polovinu z jedenáctimilionové populace Haiti do bídy a násilí.

Trest za vraždu už padl i ve Spojených státech. Soud v Miami poslal na doživotí za mříže podnikatele Rodolpheho Jaara za to, že pomáhal útočníkům z Kolumbie, kteří podle vyšetřovatelů prezidenta zabili. Jaar je prvním obžalovaným ve Spojených státech, který byl za vraždu odsouzen, napsala agentura AP.