Většinu Haiti ovládly gangy, lidé prchají z domovů. OSN vyšle na pomoc ozbrojenou misi

Horizont: OSN vyšle mezinárodní misi na Haiti, které čelí gangovému násilí (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN odsouhlasila vyslání mezinárodní mise na Haiti, které čelí nebývalé vlně násilí. Místní bezpečnostní složky si nedokáží poradit s gangy, které už ovládly většinu země. Misi musí schválit ještě keňský parlament, právě Keňa má totiž stát v jejím čele. Vláda v Nairobi předpokládá, že jednotky na Haiti dorazí začátkem příštího roku.

Ozbrojené gangy kontrolují většinu hlavního města Port-au-Prince i klíčové silnice mimo něj – terorizují obyvatele a znemožňují distribuci humanitární pomoci. Podvýživou, kvůli které má dvouleté dítě problém chodit, trpí pětina z jedenácti milionů obyvatel.

Desítky škol se proměnily v útulky pro lidi prchajícími před násilím gangů válčících mezi sebou o území. „Stříleli na nás a zapálili nám dům. Museli jsme pryč,“ posteskla si obyvatelka Haiti Éliane Édouardová.

Vraždy i násilí na ženách

Letos už úřady zaznamenaly 2,5 tisíce vražd a skoro tisíc únosů. Násilí na ženách a dětech je na denním pořádku. Pomoc obyvatelstvu je přitom v podstatě nulová. Ve stejně početné zemi jako Česko slouží jen deset tisíc policistů, což je čtyřikrát méně. „Brutalita gangů roste, mrzačí lidi a pálí jejich těla na veřejnosti,“ upozornila Ravina Shamdasaniová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Haiťané prchají před násilím páchaným gangy
Zdroj: Ralph Tedy Erol/Reuters

Rozměr bezpečnostní a humanitární krize loni přiměl premiéra Ariela Henryho k žádosti o pomoc. „Pomozte nám zajistit lepší budoucnost pro naše děti tím, že znovu nastolíme bezpečí a stabilitu,“ vyzval svět předseda vlády.

Někteří členové Rady bezpečnosti však měli pochybnosti. Haiti je v podstatě zhroucený stát proslulý korupcí, teď navíc bez legitimně zvolené politické reprezentace. Nakonec ale většina ruku pro zvedla. „Tahle mise pomůže vypořádat se s krátkodobými potřebami Haiti a bezpečnostními otázkami,“ míní zástupce americké vyslankyně při OSN Jeffrey DeLaurentis.

Keňa vyšle speciální jednotky

Do mise se zapojí okolní karibské země, Spojené státy dají v přepočtu víc než dvě miliardy korun na logistiku, komunikaci nebo zdravotní materiál.

Misi povede Keňa, která pošle i tisícovku policistů ze speciálních jednotek. Ty mají řadu zkušeností z bojů s islamisty, na Haiti ale budou operovat v neznámém terénu hustě zalidněných slumů. „(Nabízíme) podporu haitské policii tak, aby byla schopná zajistit bezpečnost,“ uvedl keňský prezident William Ruto.

Mise bude mít široký mandát – včetně užití síly. Obyvatelé Haiti hledí do budoucnosti s nadějí, ale i obavou, předchozí mise OSN tu neprobíhaly vždy bez problémů. Sama keňská policie navíc v minulosti čelila podezření z korupce, nepřiměřeného násilí a překračování pravomocí.