Honduras „válčí proti vydírání“, kvůli gangům omezí ústavní práva

Horizont ČT24 – Honduras vyhlásil válku gangům (zdroj: ČT24)

Honduraská prezidentka Sjiomara Castrová se rozhodla zakročit proti vzrůstajícímu násilí zločineckých skupin a vyhlásila stav ohrožení národní bezpečnosti. V rámci potlačení rostoucího počtu případů vydírání gangy, které působí po celé zemi, zavádí Honduras novou strategii – omezí některá ústavní práva a nasadí desítky tisíc policistů.

Prezidentka Castrová, která je v úřadu od začátku roku, tvrdí, že Honduras potlačení působení násilných skupin nezvládá. V zemi proto vyhlásila výjimečný stav a na potírání zločineckých gangů vyčlenila dvacet tisíc policistů, ohlásila nové bezpečnostní kontroly a rozsáhlé zásahy proti vydírání a praní špinavých peněz.

„Státní policie musí co možná v nejkratším možném čase dostat zpět pod kontrolu veřejná místa narušená a kontrolovaná organizovaným zločinem a jeho gangy,“ prohlásila Castrová. Plán, který dostal jméno „válka proti vydírání“, přichází v době, kdy si stále více podniků stěžuje na to, že se stávají oběťmi špinavých praktik.

Mezi nejnebezpečnější skupiny patří například nechvalně známý gang Mara Savatrucha, skupina MS-13 či Barrio 18. Letos už podle honduraských lidskoprávních organizací zabily na šest desítek řidičů, kteří jim odmítli zaplatit, dalším zapálily auta nebo domy.

Ročně si gangy přijdou na více než sedm set milionů dolarů

Metody nazývají válečnou daní. Ročně si přijdou podle odhadů na více než sedm set milionů dolarů, což je v přepočtu přes šestnáct miliard korun. To jsou téměř tři procenta hrubého domácího produktu země.

„K vydírání dochází nejčastěji prostřednictvím telefonátů, vzkazů nebo přes sociální sítě. Objevují se i nové způsoby vydírání,“ přiblížil ředitel honduraské policie Gustavo Sanchez.

Organizace Human Rights Watch odhaduje, že v Hondurasu mají gangy až na čtyřicet tisíc aktivních členů. Jejich struktury jsou kvůli obří korupci provázané i se státní správou. Bývalého prezidenta Juana Orlanda Hernandéze letos úřady zadržely a vydaly do Spojených států. Údajně bral úplatky od narkobaronů, včetně Joaquína El Chapa Guzmána z kartelu Sinaloa. Podle obžaloby si měl přijít na miliony dolarů.