Honduras vydal ke stíhání do USA exprezidenta Hernándeze, údajně se podílel na pašování kokainu

Honduras vydal ke stíhání do Spojených států bývalého prezidenta Juana Orlanda Hernándeze. Informovala o tom agentura AP, podle které někdejší státník v poutech nastoupil do letadla americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Newyorští státní zástupci tvrdí, že se Hernández podílel na pašování kokainu do Spojených států, což obviněný opakovaně odmítá.

Letadlo DEA s Hernándezem na palubě vzlétlo z honduraské metropole Tegucigalpa ve čtvrtek okolo 14:30 místního času (22:30 SELČ), uvedla agentura AFP.

Hernández, který se dlouho stavěl do role bojovníka proti drogovým kartelům, z nejvyššího úřadu odešel na konci letošního ledna. Spojené státy nedlouho poté požádaly Honduras o jeho zatčení a následné vydání, policie exprezidenta zadržela jen o několik hodin později. Vydání do USA pak na konci března potvrdil honduraský nejvyšší soud.

Hernándezovi hrozí až doživotí

Americké úřady se domnívají, že se Hernández podílel na pašování více než pěti set tun kokainu do Spojených států. Podle státních zástupců chránil drogové kartely a za to od nich dostával úplatky ve výši milionů dolarů. Americké úřady se domnívají, že do pašování drog nechal zapojit i příslušníky armády a policie.

Ve Spojených státech hrozí Hernándezovi až doživotí. Tento trest za pašování drog vyměřil v loňském roce soud v New Yorku jeho bratru Juanu Antoniu Hernándezovi.

„Jsem nevinný. Byl jsem a stále jsem nespravedlivě stíhán,“ uvedl exprezident ve videu zveřejněném ve čvrtek. Podle AP trvá na tom, že je obětí pašeráků drog, které dříve vydal ke stíhání a kteří se mu chtějí pomstít.