„Vyhlásili jste válku, dostanete válku.“ Ekvádor zachvátilo násilí gangů

Při násilnostech v Ekvádoru zemřelo minimálně deset lidí, napsala agentura AFP s odvoláním na policii. Prezident Daniel Noboa vyhlásil šedesátidenní stav vnitřního ozbrojeného konfliktu. Peruánská policie se rozhodla preventivně posílit ochranu hranic se zemí, české úřady varovaly před cestováním do oblasti.

Nepokoje začaly poté, co v neděli z vězení zmizel významný gangster Adolfo Macías, přezdívaný Fito, který vedl gang Los Choneros. Vláda kvůli tomu vyhlásila výjimečný stav, protože se násilností obávala. V pondělí večer byli uneseni čtyři policisté, jeden v hlavním městě Quito a tři ve městě Quevedo.

BBC popsala video, které se objevilo na sociálních sítích. Tři z unesených policistů v něm sedí na zemi a maskovaný muž na ně míří pistolí. Jeden z nich je nucen přečíst prohlášení adresované prezidentu Noboovi. „Vyhlásili jste válku, dostanete válku,“ čte policista. „Vyhlásil jste výjimečný stav. Prohlašujeme, že policie, civilisté a vojáci jsou válečnou kořistí.“

V úterý zemí otřásla série výbuchů, agenti už zatkli dvě osoby za držení výbušnin a jako podezřelé z nejméně jednoho z útoků. Kolik míst přesně útoky zasáhly, vláda neoznámila, média ale píšou, že výbuchy lidé hlásili z různých míst v zemi.

Od pondělka také došlo k násilnostem v nejméně šesti věznicích, kde vězni vzali jako rukojmí nejméně sto padesát dozorců a dalších zaměstnanců. Z věznice v Riobambě uprchlo 39 vězňů, někteří však byli znovu dopadeni.

Přepadení v přímém přenosu

V úterý večer vnikli ozbrojenci do prostor televizní stanice TC a objevili se přímo v živém vysílání. Policie v reakci do studií ve městě Guayaquil, které je nejlidnatější v Ekvádoru, vyslala své jednotky a zadržela všech třináct útočníků.

Skupina ozbrojenců přepadla ekvádorskou televizi a střílela během živého vysílání (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace v Ekvádoru se zhoršuje od pandemie koronaviru, která významně zasáhla i ekonomiku. Podle vlády se počet násilných úmrtí meziročně zdvojnásobil.

Vláda viní rostoucí dosah gangů obchodujících s kokainem, které destabilizovaly rozsáhlé oblasti kontinentu. Gangy v ekvádorských věznicích využívají slabé kontroly státu k rozšíření své moci. Násilí ve věznicích se stává stále častějším jevem a má za následek stovky mrtvých při incidentech, z nichž úřady obviňují boje gangů o kontrolu nad káznicemi, vysvětluje agentura Reuters.

Bezpečnostní opatření

Prezident Noboa nastoupil do úřadu v listopadu a propagoval svůj bezpečnostní „plán Fénix“, který zahrnuje novou zpravodajskou jednotku, taktické zbraně pro bezpečnostní složky, nové věznice s vysokou ostrahou a posílení bezpečnosti v přístavech a na letištích. Má stát 800 milionů dolarů (zhruba osmnáct miliard korun), asi čtvrtinu slíbily zaplatit Spojené státy.

V zemi teď platí výjimečný stav, který zakazuje noční vycházení ve snaze omezit násilí. Mobilizuje všechny části bezpečnostních složek k ochraně veřejného pořádku a dovoluje vojenské operace s cílem neutralizovat ozbrojené skupiny označené za teroristy.

Admirál Jaime Vela Erazo, velitel společného velení ekvádorských ozbrojených sil, v úterý slíbil, že „neustoupí ani nebude vyjednávat“ s ozbrojenými skupinami, a dodal, že „budoucnost země je v sázce“. „Od této chvíle se každá teroristická skupina, která byla identifikována v dekretu, stává vojenským cílem,“ upozornil.

České ministerstvo zahraničí prostřednictvím cestovatelského systému Drozd důrazně doporučilo českým turistům opustit Ekvádor. Ti, kteří tak nemohou učinit, by neměli vycházet na ulici a měli by být maximálně opatrní. Podle mluvčího Daniela Drakea je v systému aktuálně zaregistrováno 38 Čechů.

Notorický gangster

Los Choneros je mocný vězeňský gang, který je považován za původce mnoha smrtelných nepokojů a výše zmíněných vězeňských rvaček.

Přestože jejich šéf byl za mřížemi, moc Los Choneros se neomezuje pouze na věznice. Členové gangu se také podílejí na nájemných vraždách, vydírání a obchodu s drogami po celé zemi. Skupina uzavřela spojenectví s mocným mexickým drogovým kartelem Sinaloa, který pašuje kokain ze sousední Kolumbie přes ekvádorská přístavní města do USA a Evropy.

Fito je známý zločinec, předpokládá se, že hrál roli v loňské vraždě prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Z vězení už se mu podařilo uprchnout v roce 2013, po čtyřech měsících byl ale dopaden.

Není jasné, jestli se Fitovi opravdu podařilo uprchnout, nebo se skrývá v prostorách věznice. Předpokládá se, že zmizel několik hodin před plánovaným převozem. Dva dozorci byli zadrženi pro podezření, že mu pomohli k útěku.

Adolfo Macías Villamar, známý jako Fito (uprostřed)
Zdroj: Reuters/Ekvádorská policie

Policejní velitel prohlásil, že útěk nemůže „ani potvrdit, ani vyvrátit“, ani říci, jak dlouho byl odsouzený pohřešován. Řekl, že věznici prohledávají stovky policistů.

Gangster se vzpíral úřadům opakovaně. Nedávno vydal videoklip oslavující jeho kriminální činy, který byl zčásti natočen ve vězení. „Smekám před tebou, Fito, můj táto,“ zpívá v něm jeho dcera a tvrdí, že „v jeho žilách proudí dobrá krev“. Na videu je vidět, jak Fito hladí bojového kohouta a volně si povídá se spoluvězni.

Horizont ČT24: Chaos v Ekvádoru (zdroj: ČT24)

Kartely jsou napojeny na mnohem větší skupiny v Kolumbii a Mexiku, říká Vobořil

„Vypadá to, že ekvádorské kartely jsou napojené na mnohem větší kartely v Kolumbii a Mexiku, které mají desítky tisíc ozbrojenců,“ řekl v pořadu Horizont ČT24 národní protidrogový koordinátor a výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jindřich Vobořil, který v minulosti Ekvádor a další země regionu pracovně navštěvoval.

Zmínil i napojení na ruské zločinecké skupiny, které ještě z dob Sovětského svazu financovaly guerrillové levicové extremistické skupiny v celé Jižní Americe. „Zároveň drží kokainovou cestu do Evropy a do celého bývalého Sovětského svazu.“ Vobořil proto nevyloučil, že i toto financuje válku na Ukrajině.