V Ekvádoru ozbrojenci vtrhli do živého vysílání televize, prezident povolal armádu

Ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil v zemi stav „vnitřního ozbrojeného konfliktu“ a nařídil armádě vést bojové operace proti zločineckým gangům. Píší to agentury EFE a AFP. Prezident zveřejnil rozhodnutí poté, co ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC, a po vlně násilí, která následovala po vyhlášení mimořádného stavu. Policie podle médií ozbrojence z televize zadržela.

Podle ekvádorského tisku se prezident rozhodl vyhlásit stav vnitřního ozbrojeného konfliktu po sérii útoků, které se staly za posledních 24 hodin po vyhlášení výjimečného stavu. V úterý večer SEČ skupina ozbrojenců vnikla do živého vysílání státní televize TC, kde zajala přítomný personál. Policie uvedla, že do studií ve městě Guayaquil, které je nejlidnatější v Ekvádoru, vyslala své jednotky. Později média napsala, že policisté zadrželi všech třináct ozbrojenců.

Noboa armádě nařídil, aby zahájila bojové operace proti zločineckým gangům. Má podle prezidenta dodržovat mezinárodní právo a lidská práva. Podle znění výnosu bude dvaadvacet kriminálních organizací považováno za nestátní vojenské organizace a teroristické skupiny, píše ekvádorský tisk.

Za posledních 24 hodin bylo na různých místech v Ekvádoru uneseno nejméně sedm policistů. Na internetu bylo zveřejněno video s třemi z nich. „Vyhlásili jste mimořádný stav a my prohlašujeme policisty, vojáky a civilisty za válečnou kořist,“ zní na nahrávce. Na různých místech v zemi se dle agentur ozývaly výbuchy.

Když z vězení uteče mocný gangster

Vláda se rozhodla vyhlásit v pondělí mimořádný stav na 60 dní a zákaz nočního vycházení od 23:00 do pěti hodin ráno. Opatření vyhlásila poté, co z věznice v neděli uprchl Adolfo Macías, známý spíše jako Fito. Ten vede mocný gang Los Choneros, který má podle expertů na osm tisíc členů. Podle agentur úřady považují Macíase za jednoho z nejnebezpečnějších lidí v zemi.

V Ekvádoru v posledních letech výrazně roste násilí. Stát se stal tranzitní zemí pro pašování drog a začaly v něm působit drogové kartely. Čelí také častým vzpourám ve věznicích. Útěk šéfa drogového gangu ukazuje, že se zločinecké skupiny zřejmě dokázaly infiltrovat do bezpečnostních složek, píše agentura AFP.

Ekvádorská policie v Quitu po útěku vězně Fita
Zdroj: Reuters/Karen Roto