V ekvádorském vězení zabili šest mužů, kteří byli podezřelí z vraždy kandidáta na prezidenta

V ekvádorském vězení v pátek násilnou smrtí přišlo o život šest mužů, kteří byli podezřelí ze srpnové vraždy prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Jak muži přišli o život, zatím tamní úřady nezveřejnily.

Protikorupční kandidát Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen 9. srpna v metropoli Quito, když odjížděl z volebního mítinku. Prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na 60 dní výjimečný stav.

Po atentátu na Villavicencia policie zatkla šest Kolumbijců. Ty nyní někdo ve vězení zabil. Jak přesně přišli o život, zatím úřady nesdělily. Prezident Lasso ale slíbil, že se přijde na to, co se stalo.

Drogy a násilí

Ekvádor v poslední době čelí nárůstu násilí, za kterým je hlavně boj drogových gangů. Země leží mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu. Ekvádorské přístavy se staly velkým překladištěm, odkud směřují drogy do Severní Ameriky a Evropy. V roce 2022 v Ekvádoru zaznamenali dosud nejvíce vražd za rok, na sto tisíc obyvatel jich připadalo 25.

Před letošními únorovými místními volbami zažil Ekvádor podle deníku El País nejnásilnější kampaň, nejméně dvanáct kandidátů na starosty se stalo obětí atentátů, někteří z nich přežili.