Paříž vyhlásila v Nové Kaledonii výjimečný stav. Chce obnovit „pořádek, klid a pohodu“

Francouzská vláda zavedla na tichomořském ostrově Nová Kaledonie nejméně na dvanáct dní výjimečný stav. Posílí tak v tomto zámořském území Francie pravomoci policie ve snaze potlačit vážné nepokoje, při nichž zemřeli čtyři lidé včetně jednoho příslušníka bezpečnostních složek. Stovky dalších utrpěly zranění, uvedla ve středu agentura Reuters. Demonstrace vyvolala změna místní ústavy, kterou schválili francouzští poslanci. Ta umožňuje Francouzům žijícím v Nové Kaledonii alespoň deset let hlasovat v místních volbách. To by podle kritiků oslabilo vliv domorodých Kanaků.

V souvislosti s demonstracemi Francie na ostrov vyslala zhruba pět set dalších policistů, uvedlo ministerstvo vnitra. Podle něj jsou mezi policisty i specialisté vycvičení k potlačování nepokojů.

Mluvčí francouzské vlády Prisca Thevenotová oznámila, že kabinet prezidenta Emmanuela Macrona se na ostrově rozhodl vyhlásit výjimečný stav na dvanáct dní po středečním odpoledním zasedání. Thevenotová označila nepokoje za chaotické.

Mimořádná opatření poskytnou úřadům větší pravomoci k řešení nepokojů, včetně možnosti domácího vězení pro osoby považované za hrozbu pro veřejný pořádek. „Prioritou je obnovit pořádek, klid a pohodu,“ uvedla mluvčí.

Vojáci na letištích, zákaz TikToku

Francouzský premiér Gabriel Attal následně oznámil, že na Novou Kaledonii budou rovněž nasazeni vojáci, aby zabezpečili přístavy a letiště. Zakázána bude podle něj sociální síť TikTok. Zástupce Francie na ostrově Louis Le Franc požádal o armádní posily k ochraně letiště v Nouméa, ze své strany „vyhlásil zákaz vycházení a zakázal TikTok“, uvedl Attal.

Výjimečný stav bude podle Attala rozhodující pro návrat ke klidu. „V posledních dnech tady zuří bezprecedentní výbuch násilí s rabováním, žhářstvím, fyzickým násilím vzácného rozsahu – se třemi mrtvými mezi obyvateli a jedním příslušníkem bezpečnostních složek. Je to nepřijatelné, nepřípustné a nikdy to nic neospravedlní,“ dodal. Přislíbil také, že v blízké budoucnosti pozve zástupce ostrova na schůzku do Francie s cílem dosáhnout politické dohody.

Škody po nepokojích v Nové Kaledonii
Zdroj: Yoan Fleurot/via Reuters

Rozšíření volebního práva by mohlo vést ke snížení vlivu Kanaků

Změna místní ústavy, kterou schválili francouzští poslanci, by umožnila Francouzům žijícím v Nové Kaledonii alespoň deset let hlasovat v místních volbách. To by podle kritiků oslabilo vliv domorodých Kanaků. Konečné schválení změny vyžaduje hlasování obou parlamentních komor na společném zasedání. Macron navrhuje uspořádat před tímto hlasováním rozhovory mezi zastánci samostatnosti Nové Kaledonie a odpůrci nezávislosti ostrova.

Nová Kaledonie je jedním z pěti francouzských teritorií v Asii a Oceánii. Na ostrově žije zhruba 270 tisíc lidí, kromě Kanaků lidé původem z Evropy a potomci přistěhovalců z asijských a tichomořských území. V uplynulých letech se voliči třikrát v referendu vyslovili pro zachování vazeb na Paříž.

Dosud tam na základě dohody z roku 1998 mohli hlasovat pouze Kanakové a přistěhovalci, kteří v místě v té době už žili. O více než 25 let později to znamená, že hlasovací právo nemá skoro dvacet procent voličů, uvádějí francouzská média.