TÉMA

Nová Kaledonie

Mocnosti zápasí o nerozvinuté země v Tichomoří. Mají velký strategický význam

Západ hledá spojence mezi ostrovními státy v Tichomoří. Tento týden oblast kromě amerických ministrů navštívil i francouzský prezident. Postoj dlouho přehlížených a nerozvinutých zemí zásadně ovlivňuje bezpečnost v oblasti, kde získává převahu Čína.
29. 7. 2023|

Ve Francii se množí případy nebezpečné horečky dengue, přispívá k tomu změna klimatu

Krvácivá horečka dengue je nebezpečná nemoc, která se dosud vyskytovala téměř výhradně v tropických oblastech. Se stále teplejším počasím v Evropě s ní ale v závěru letošního léta musel bojovat i jih Francie, která už eviduje desítky případů. Úřady se snaží ohrožení snížit postřiky insekticidy, které hubí komáry tygrované, přenašeče této nemoci, píší francouzská média.
1. 10. 2022|

Nová Kaledonie potřetí odmítla nezávislost, její stoupenci referendum bojkotovali

I třetí a poslední referendum o nezávislosti Nové Kaledonie na Francii vyznělo ve prospěch zachování současného stavu. Tentokrát byl výsledek zcela jednoznačný poté, co stoupenci osamostatnění vyzvali k bojkotu hlasování v důsledku neúspěšné snahy o jeho odklad. Z účastníků se nakonec přibližně 96,5 procenta vyslovilo proti transformaci zámořského území Francie v samostatný stát, informuje agentura AFP.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 15:39|

Rekordní let: Břehouš zvládl bez přestávky 12 200 kilometrů za 11 dní

Břehouš rudý přirovnávaný ke stíhacímu letadlu udělal při svém tažení z Aljašky na Nový Zéland rekord v nepřerušovaném ptačím letu. Trasu dlouhou víc než 12 tisíc kilometrů překonal tento drobný pták s dlouhým zobákem i krkem a s téměř metrovým rozpětím křídlem za pouhých 11 dní.
14. 10. 2020|

Po silných otřesech u Nové Kaledonie nařídily úřady evakuaci kvůli hrozbě tsunami

Po silném zemětřesení u tichomořského souostroví Nová Kaledonie hrozila v oblasti série tsunami. Informovalo o tom Pacifické středisko varování před tsunami (PTWC), podle něhož měly otřesy v hloubce 10 kilometrů sílu 7,6 stupně Richterovy škály. Varování platilo i pro nedaleké souostroví Vanuatu. Úřady nařídily okamžitou evakuaci. Na pobřeží byly zaznamenány vlny dosahující výšky 1,5 až dvou metrů, žádné oběti ani větší škody ale nezpůsobily a varování bylo zhruba po třech hodinách zrušeno.
5. 12. 2018Aktualizováno5. 12. 2018, 10:09|