Francie odloží reformu ústavy Nové Kaledonie, řekl Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron si přeje, aby se do Nové Kaledonie co nejrychleji vrátil klid, mír a bezpečí. V souvislosti s tím se rozhodl o několik týdnů odložit kontroverzní reformu ústavy. Řekl to ve čtvrtek při návštěvě francouzského zámořského území, které podle zpravodajských agentur zažívá největší nepokoje od osmdesátých let minulého století.

„Další rozhodnutí přijmu s ohledem na zahájení jednání o politické dohodě. Mým cílem stále je prosadit schválení volební reformy, ale vše záleží na tom, jak se situace bude vyvíjet,“ uvedl francouzský prezident. Upozornil, že nyní neexistuje mezi jednotlivými stranami konfliktu shoda, jaký by měl být osud francouzského území v budoucnu.

„O politické budoucnosti ostrova by mělo rozhodovat i občanské referendum,“ myslí si Macron. Návrat míru a klidu do Nové Kaledonie podle něj zabere nejméně „několik dní“.

Francouzský prezident si na ostrově z vrtulníku prohlédl oblasti zdevastované nepokoji, po nichž zůstalo šest mrtvých, a rozsáhlé materiální škody v důsledku výtržností, žhářství a rabování. „Ekonomické škody jsou kolosální,“ prohlásil. Macron přitom uvedl, že policejní posily z Paříže, které na ostrov dorazily po vyhlášení výjimečného stavu z minulého týdne, zůstanou v Nové Kaledonii, dokud bude potřeba. „Dokonce i v době olympijských her,“ dodal s odkazem na letní olympiádu, která začne v Paříži 26. července.

Macron poděkoval vysokému komisaři, bezpečnostním složkám a místním představitelům. „Návrat ke klidu znamená také návrat k běžným službám, zásobám a potravinám. Vím, že mnoho lidí dnes trpí krizí, a to jak z hlediska zdraví, tak z hlediska jídla. Samozřejmě se budeme zabývat i záležitostmi, jako jsou hospodářské oživení a podpora země. Také budeme řešit nejchoulostivější politické záležitosti – tedy budoucnost Nové Kaledonie,“ nastínil Macron.

Blokády pokračují

V metropoli Nouméa se Macron sešel s tamním prezidentem Louisem Mapouem, se zástupci skupin podporujících nezávislost Nové Kaledonie i s reprezentanty profrancouzského tábora. „V nadcházejících hodinách a dnech budou provedeny nové operace, aby byl obnoven pořádek,“ prohlásil na jednání.

Podle agentury Reuters demonstranti v Nové Kaledonii i ve čtvrtek pokračovali v blokádách silnic a obyvatelé na sociálních sítích sdíleli rady, jak si obstarat potraviny, palivo a léky. Macron zdůraznil, že ukončení blokád silnic je podmínkou pro odvolání výjimečného stavu.

Nepokoje v Nové Kaledonii vypukly minulé pondělí a stojí za nimi protesty proti reformě místní ústavy, kterou začal projednávat francouzský parlament. Návrh by v zámořském teritoriu s 270 tisíci obyvateli rozšířil volební právo, které dosud měli jen domorodí Kanakové a přistěhovalci, kteří v Nové Kaledonii žili už v roce 1998.

Odpůrci chystaných změn ústavy mají obavy, že by novoty byly výhodné pro novokaledonské profrancouzské politiky a naopak by dále upozaďovaly Kanaky, kteří v minulosti trpěli v důsledku přísné politiky segregace a dalekosáhlé diskriminace. Mezi potomky kolonizátorů a dalších přistěhovalců, kteří chtějí zůstat součástí Francie, a domorodým obyvatelstvem vládne napětí už desítky let.