TÉMA

Kanakové

Francie odloží reformu ústavy Nové Kaledonie, řekl Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron si přeje, aby se do Nové Kaledonie co nejrychleji vrátil klid, mír a bezpečí. V souvislosti s tím se rozhodl o několik týdnů odložit kontroverzní reformu ústavy. Řekl to ve čtvrtek při návštěvě francouzského zámořského území, které podle zpravodajských agentur zažívá největší nepokoje od osmdesátých let minulého století.
23. 5. 2024Aktualizováno23. 5. 2024, 16:15|

Reakci Francie na nepokoje v Nové Kaledonii pozorně sleduje Čína. Mocnosti se přetahují o vliv v regionu

Ambice prezidenta Emmanuela Macrona na posílení vlivu Francie v Tichomoří by při příliš tvrdé reakci na nepokoje v Nové Kaledonii mohly vzít za své. S odkazem na představitele a analytiky ze států v regionu to uvedla agentura Reuters. Ostrovní státy v Tichém oceánu jsou kvůli své strategické poloze dlouhodobě v centru zájmu světových mocností, v posledních letech především Číny. Ta se pomocí příslibů investic a rozšíření bezpečnostní spolupráce snaží rozšířit svůj vliv a tím z oblasti vytlačit Západ.
17. 5. 2024|

Paříž vyhlásila v Nové Kaledonii výjimečný stav. Chce obnovit „pořádek, klid a pohodu“

Francouzská vláda zavedla na tichomořském ostrově Nová Kaledonie nejméně na dvanáct dní výjimečný stav. Posílí tak v tomto zámořském území Francie pravomoci policie ve snaze potlačit vážné nepokoje, při nichž zemřeli čtyři lidé včetně jednoho příslušníka bezpečnostních složek. Stovky dalších utrpěly zranění, uvedla ve středu agentura Reuters. Demonstrace vyvolala změna místní ústavy, kterou schválili francouzští poslanci. Ta umožňuje Francouzům žijícím v Nové Kaledonii alespoň deset let hlasovat v místních volbách. To by podle kritiků oslabilo vliv domorodých Kanaků.
15. 5. 2024|

Debaty v Paříži, nepokoje v Nové Kaledonii. Kanakové se obávají oslabení vlivu

Na tichomořském ostrově Nová Kaledonie vypukly nepokoje. Protesty na území, které patří Francii, souvisejí s možnou změnou volebního zákona. Ten bude francouzský parlament po úterním rozhodnutí dále projednávat. Na ostrově v pondělí hořela auta i domy, hlášena je také střelba na policisty. Úřady reagovaly vyhlášením nočního zákazu vycházení a mezinárodní letiště na ostrově zůstalo v úterý zavřené. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 21:16|

Nová Kaledonie potřetí odmítla nezávislost, její stoupenci referendum bojkotovali

I třetí a poslední referendum o nezávislosti Nové Kaledonie na Francii vyznělo ve prospěch zachování současného stavu. Tentokrát byl výsledek zcela jednoznačný poté, co stoupenci osamostatnění vyzvali k bojkotu hlasování v důsledku neúspěšné snahy o jeho odklad. Z účastníků se nakonec přibližně 96,5 procenta vyslovilo proti transformaci zámořského území Francie v samostatný stát, informuje agentura AFP.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 15:39|