Začala evakuace cizinců z neklidné Nové Kaledonie. Policie zadržela stovky výtržníků

Austrálie a Nový Zéland evakuují své občany z Nové Kaledonie. Na francouzském zámořském území propukly nepokoje minulé pondělí kvůli plánované reformě volebního práva. Od té doby zemřelo nejméně šest lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Policie zadržela na 270 výtržníků, na ostrově dál platí noční zákaz vycházení. Na Novou Kaledonii přiletí v úterý večer francouzský prezident Emmanuel Macron.

Australská diplomacie uvedla, že má na ostrově asi tři sta svých občanů a od francouzských úřadů dostala povolení pro dva repatriační lety. Australská ministryně zahraničí Penny Wongová na síti X vyzvala své spoluobčany k registraci v případě zájmu o let. Na palubu letadla by se podle Wongové mohli z ostrova přepravit i turisté ze třetích zemí.

Šéf novozélandské diplomacie Winston Peters v úterý oznámil, že jejich repatriační let pro asi padesát lidí již vyrazil směrem k Nové Kaledonii. Na organizaci úterního letu a přípravě dalších Nový Zéland spolupracuje s Austrálií a Francií, uvedl podle agentury AP Peters.

Volební právo pro více přistěhovalců

Nejhorší nepokoje od bouřlivých 80. let na ostrově vypukly minulé pondělí a vyplývají z protestů proti reformě místní ústavy, kterou začal projednávat francouzský parlament. Změna by umožnila většímu počtu přistěhovalců z Francie hlasovat v místních volbách, což podle stoupenců osamostatnění oslabí vliv domorodých Kanaků. Dosud měli volební právo jen Kanakové a přistěhovalci, kteří v Nové Kaledonii žili už v roce 1998.

Paříž tvrdí, že současný zákon neodpovídá demokratickým principům. Celá pětina voličů totiž nemůže ovlivnit složení zastupitelstev provincií. Volební právo mají nově mít všichni, kdo v Nové Kaledonii žijí více než deset let. Konečné schválení změny ústavy si vyžaduje hlasování obou komor francouzského parlamentu na společném zasedání, jinak by bylo nutné uspořádat referendum. 

Noci v minulém týdnu poznamenaly na ostrově násilné protesty, žhářské útoky a rabování. Francouzská vláda zavedla na ostrově výjimečný stav a vyslala tam tisícovku policistů a četníků. Tím se počet příslušníků pořádkových sil na ostrově zvýšil na 2700. V Nové Kaledonii dál platí zákaz nočního vycházení.

Posílení vlivu Paříže v oblasti

Nová Kaledonie je jedním z pěti francouzských teritorií v Asii a Oceánii. Na ostrově žijí kromě Kanaků, kteří tvoří čtyřicet procent obyvatelstva, také lidé původem z Evropy a potomci přistěhovalců z asijských a tichomořských území. Celkem ostrov obývá zhruba 270 tisíc lidí.

Podle agentury Reuters je Nová Kaledonie „ústředním bodem plánu“ francouzského prezidenta Macrona na zvýšení vlivu Paříže v Tichomoří. Na ostrově se v uplynulých letech konala tři referenda o zachování vazeb na Paříž, s nimiž tamní obyvatelé souhlasili.