Nepokoje na Nové Kaledonii si vyžádaly již šest mrtvých

Události: Napětí v Nové Kaledonii (zdroj: ČT24)

Nepokoje, které na začátku týdne propukly na tichomořském ostrově Nová Kaledonie, si vyžádaly už šest mrtvých. Nejnovější úmrtí v sobotu způsobila přestřelka na severu tohoto francouzského zámořského území. Metropole Nouméa, která je epicentrem násilností, je podle starostky daleko od návratu k normálu, jakkoli byly poslední dvě noci klidnější.

Nejhorší nepokoje od bouřlivých 80. let na ostrově vypukly v pondělí a vyplývají z protestů proti reformě místní ústavy, kterou začal projednávat francouzský parlament. Návrh by v zámořském teritoriu rozšířil volební právo, které dosud měli jen domorodí Kanakové a přistěhovalci, kteří v Nové Kaledonii žili už v roce 1998.

Starostka hlavního města Sonia Lagardeová řekla, že Nouméu lze popsat jako „město v obležení“. „Poslední dvě noci byly, dá se říci, klidnější,“ řekla. Ovšem „dny jsou si podobné“ a stále se objevují žhářské útoky, řekla televizi BFM TV.

Šestým mrtvým je podle agentury AFP obyvatel patřící k populaci s evropskými kořeny. Zemřel při přestřelce u barikády postavené výtržníky v obci Kaala-Gomen daleko od Nouméy. Další dva lidé utrpěli zranění. Jednalo se o první úmrtí spojené s nepokoji mimo hlavní město a jeho okolí, které je v posledních dnech dějištěm rabování a budování zátarasů. Úřady na konci pracovního týdne neměly některé části města pod kontrolou.

Za šest dní zemřeli na ostrově v této souvislosti dva policisté a čtyři civilisté. Vývoj vytváří politickou krizi pro vládu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, která reformu volebního práva navrhla. Kvůli násilnostem na místo poslala posily v podobě tisícovky policistů a četníků, také na ostrově vyhlásila výjimečný stav. Nejméně dvě stě lidí už skončilo ve vazbě.