Čína zavádí proticovidová opatření v tichosti. Po příchodu domů lidé zjistí, že jsou pod zámkem

Události: Boj s koronavirem v Číně (zdroj: ČT)

Pandemie koronaviru je v Číně opět na vzestupu. Provincie a města se snaží vyhovět politice nulové tolerance nařízené vládou a zároveň udržet veřejnost v klidu a továrny v chodu. Přestože oficiální počty nakažených nejsou vysoké (jde o stovky případů za den), opatření jsou neúprosná. Šanghaj letos už podruhé zavřela Disneyland i s návštěvníky kvůli jedinému pozitivnímu případu.

Čínská města se připravují na novou vlnu covidu-19. Ve snaze vyhnout se sociálnímu neklidu mění taktiku. Nevyhlašují lockdowny, místo toho zavádějí opatření v tichosti. Zavírají čtvrti, podniky a školy. Lidé přijdou domů a zjistí, že jsou pod zámkem, aniž by je někdo informoval. Děje se to napříč oblastmi, ve Wu-chanu je skoro nemožné jíst v restauracích, do Čeng-čou se nelétá a v Šen-čenu děti nebyly ve školách týdny.

Fronty na testy jsou v Číně součástí každodenního života. V Pekingu jsou příslušné stánky skoro na každém rohu, obyvatelé se musejí testovat několikrát týdně. Lidé se smířili s tím, že je úřady sledují a mají přehled o každém kroku.

„Pravidla je třeba dodržovat. Je to v našem zájmu, protože epidemie se šíří,“ řekl obyvatel Pekingu. „Dřív jsem byla zvyklá jezdit na výlety, cestovat po Číně. Ale teď musíme plnit pokyny vlády, což znamená, že se v podstatě nikam nedostaneme,“ popsala místní. 

Pracovníci Foxconnu se vzbouřili

Ve střední Číně města narychlo vymýšlejí plány, jak izolovat dělníky, kteří se vzbouřili proti lockdownu v továrně tchajwanského Foxconnu v Čeng-čou. Rozbili plot a rozprchli se. Největší montovna iPhonů na světě zaměstnává dvě stě tisíc lidí. Sociální sítě obíhají záběry dělníků kráčejících přes pole a po silnicích, kterým místní na výraz podpory nechávají vodu a zásoby s nápisy „Pro pracovníky Foxconnu, vracejí se domů“. Pravost videí nelze ověřit.

„Když se ve Foxconnu objevil virus, vypukla panika. Nechápali jsme, proč mají města lockdown, ale my musíme dál pracovat všichni pohromadě, i ti s pozitivními testy. Dostali jsme strach. Dělníci si chtěli vzít volno, ale nedovolili to, protože na množství výrobků záleží víc než na životech,“ popsala pracovnice firmy Foxconn v Čeng-čou.

Na sociálních sítích se také objevil dokument s informací o vznikajícím výboru, který má připravit uvolnění politiky nulové tolerance od března. Akcie čínských firem okamžitě stouply. Úřady to ale nepotvrdily.