Tibeťané a Ujgurové volají po konci lockdownů, lidé v karanténě jsou nuceni žít ve špíně a trpí hlady

Události: Lockdown v Sin-ťiangu a Tibetu (zdroj: ČT24)

Čínský internet zaplavují zprávy o tragédiích, které způsobuje koronavirový lockdown v Sin-ťiangu a Tibetu, tedy v uzavřených západních oblastech, kde žijí menšiny čelící represím pekingské vlády. Lidé tam trpí hlady, chybí jim lékařská péče a v karanténních centrech panují otřesné hygienické podmínky.

Čínská cenzura na internetu nestíhá mazat zoufalé volání Ujgurů a Tibeťanů o pomoc. V půlmilionovém městě Ghulja v severním Sin-ťiangu zemřelo 22 lidí hladem a kvůli nedostatku lékařské péče. Záběry ze sociálních sítí nelze ověřit, ale úřady počet mrtvých potvrzují. Policie mezitím zatkla šest set lidí, kteří se pokusili o klidný protest kvůli nedostatku jídla.

„Prosím, zrušte karantény ve stanech! Je tam špína, hmyz a nepořádek. Strašlivé podmínky. Teď mě vezou do polní nemocnice, kde si aspoň můžu opláchnout obličej,“ píše na sociální sítí Weibo jedna z uživatelek ze Sin-ťiangu.

Drsné karantény odhalují i Tibeťané. Úřady víc než před měsícem bez  přípravy zavřely hlavní město Lhasu.

Chybí jídlo i voda

Na internetu se šíří záběry lidí zápasících o chudé příděly. Karanténní centra jsou v prázdných domech, kde nejsou léky a neuklízí se. Mezi lidmi se šíří covid, ale nikdo je neléčí.  

„Polní nemocnice jsou ve školách a v prázdných budovách na rozestavěných sídlištích. Lidi jsou tam namačkaní. Je devět až deset stupňů Celsia a není tam teplá voda, ani pitná voda, jen voda v záchodech,“ píše na čínské sociální síti další z uživatelek.

Na jiných záběrech je vidět nahánění lidí do karantény nebo sprejování dětí dezinfekcí. Sdílením videí Tibeťané a Ujguři riskují životy. V celé Číně jsou v lockdownu desítky milionů lidí a případy z Tibetu a Sin-ťiangu ukazují, že svět má jen chabou představu, co se děje v nepřístupných oblastech. 

Na síti Weibo cenzoři smazali účet profesorky práva, která zpochybnila zákonnost zatýkání lidí vzpírajících se opatřením. Smazali i video, na němž předseda Světové zdravotnické organizace říká, že konec pandemie je na dohled.