Lulovi ochránci zvířat versus Bolsonarovi motorkáři. Brazilská kampaň vyvrcholila symbolicky

Brazilci si v neděli zvolí prezidenta na další čtyřleté období. Rozhodují se mezi pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem a levicovým lídrem Luizem Ináciem Lulou da Silva, který v čele největší, více než dvousetmilionové latinskoamerické země stál v letech 2003 až 2010. Volební místnosti se otevřou v 08:00 místního času (12:00 SEČ). Definitivní výsledky agentury očekávají krátce po skončení voleb ve 21:00 SEČ, protože v zemi se hlasuje elektronicky.

„Věřím, že vyhraje demokracie,“ prohlásil levicový lídr a favorit voleb Lula poté, co odevzdal svůj hlas v São Bernardo do Campo poblíž Sao Paula. Po měsících vyhrocená kampaně doufá, že volby „opět nastolí mír mezi Brazilci,“ uvedla agentura AFP.

„Očekáváme vítězství, v posledních dnech jsme měli jen dobré zprávy. Dá-li Bůh, dnes večer zvítězíme. Nebo ještě lépe, Brazílie dnes zvítězí,“ řekl Bolsonaro poté, co hlasoval v Rio de Janeiru oblečený ve žlutozeleném tričku v národních barvách. Podle agentury EFE měl pod tričkem neprůstřelnou vestu.

V předvečer voleb šest průzkumů mínění předpovídalo Lulovo vítězství a jeden favorizoval Bolsonara, uvedl server Correio Braziliense. Největší rozdíl v preferencích mezi kandidáty je osm procentních bodů, jiný průzkum počítá jen s náskokem 0,8 bodu. 

Lula výrazně vedl v průzkumech i před prvním kolem z 2. října. V něm ale nakonec vyhrál s menším náskokem, než se očekávalo. K urnám může přijít 156 milionů voličů, vítěz se úřadu ujme v lednu.

Brazilci jsou velmi rozdělení

Oba kandidáti, kteří rozdělili voliče způsobem v novodobé historii Brazílie nevídaným, v sobotu usilovali o přízeň veřejnosti do poslední chvíle, píše agentura EFE. Zaměřili se zejména na nerozhodnuté voliče a absentéry, kterých bylo v prvním kole dvacet procent, přestože hlasování je v Brazílii povinné.

Levicový Lula zamířil do Sao Paula, kde ho čekali ochránci životního prostředí, mnozí v přestrojení za ohrožené druhy zvířat. Ochrana přírody byla jedním z hlavních témat Lulovy kampaně. Brazilský zákon zakazuje v poslední den kampaně politická setkání, ale povoluje průvody i použití megafonů. Statisíce Lulových příznivců vyslyšely jeho výzvu a přišly ho podpořit do pestrobarevného průvodu v centru města, píše zpravodajka deníku Le Monde.

Odlišný styl pro poslední den zvolil Bolsonaro, kterého na cestě po státě Minas Gerais provázeli motorkáři, popisuje deník. Jeho příznivci měli helmy a rukavice, doplňky v brazilských barvách a vytáčeli hlučné motory svých strojů. V ulicích, kterými kolona motorek, SUV a dodávek projížděla, zaplnili další prezidentovi příznivci. Zaznívala hesla proti oponentovi jejich favorita „Lula patří do vězení“.

Bolsonaro čelí kritice kvůli Amazonii, Luly se obávají někteří investoři

Sedmašedesátiletý Bolsonaro čelil během své vlády široké kritice, i ze zahraničí, kvůli opatřením, jimiž přispěl k výrazně rychlejšímu ničení amazonského pralesa. Mnozí mu vyčítají i laxní přístup k šíření covidu-19, velký počet vojáků ve vládních funkcích či velký nárůst prodeje zbraní, který usnadnil řadou dekretů.

Z vítězství sedmasedmdesátiletého Luly mají obavy někteří investoři a podnikatelé postrádající konkrétní ekonomický plán, který je podle nich obzvlášť důležitý v této kritické době. U Bolsonara, jenž ale také nepředstavil příliš konkrétní ekonomický program, předpokládají, že bude pokračovat v liberální ekonomické politice.

Hrozby zaznívající z Bolsonarova tábora, podle nichž Lula představuje extrémně levicové zlo, řada analytiků označuje za absurdní. Když se stal Lula poprvé prezidentem v roce 2003, pokračovala jeho vláda v neoliberálním kurzu předchozí vlády a zároveň využívala příjmy z ekonomického boomu k financování sociálních programů, jimiž dostala miliony Brazilců z bídy.