Prezidentské volby v Brazílii provázejí dezinformace i násilí

Horizont ČT24: Prezidentské volby v Brazílii provázejí dezinformace i násilí (zdroj: ČT24)

Brazílie si hledá prezidenta, rozhodne se už v neděli. Proti sobě stojí dva muži, kteří funkci již zastávali – ke krajní pravici tíhnoucí současný prezident Jair Bolsonaro a bývalá silně levicová hlava státu Luiz Inacio Lula da Silva. Očekává se těsný souboj, průzkumy mírně favorizují levicového politika. Silně polarizované volby, které komentátoři nazývají těmi nejdůležitějšími v dějinách Brazílie, ovládly dezinformace a násilí.

Policejní auto poničené střelbou i granáty a dva zranění policisté jsou výsledkem řádění blízkého spojence prezidenta Jaira Bolsonara. Bývalý kongresman na policisty zaútočil, když ho chtěli převézt z domácího vězení zpět do vazby za šíření falešných zpráv během prezidentských voleb.

Současná hlava státu se od svého podporovatele distancovala. „Roberto Jefferson byl zatčen. Tak se zachází s každým, kdo střílí na policisty a je banditou,“ prohlásil brazilský prezident Bolsonaro.

Vraždy mezi příznivci kandidátů

Jedná se jen o jeden z mnoha incidentů v době vyostřené kampaně. Během ní došlo dokonce k několika vraždám mezi příznivci obou kandidátů. Například podporovatel Bolsonara zastřelil regionálního politika a stoupence opozičního kandidáta Luly. Podle průzkumů se sedmdesát procent Brazilců obává přiznat, koho budou volit.

Kandidáti zveřejňují zesměšňující videa protivníku a neustále na sebe útočí. „Jste lhář, protože velké množství vašich lží je každý den v novinách. Jste králem fake news a hlouposti ve lhaní brazilské společnosti,“ rýpl si Lula do svého protikandidáta.

„Lulo, kdybyste nelhal, nebyl byste to vy. Nazýváte mě strůjcem genocidy, členem milice i kanibalem,“ pronesl na adresu levicového politika Bolsonaro.

Volební komise uděluje za šíření dezinformací pokuty

Vše se odehrává na pozadí ostré dezinformační kampaně. Lula podle svých odpůrců uzavřel „smlouvu s ďáblem“ a chystá se zavřít kostely. Bolsonara kritici viní z pedofilie i kanibalismu. Volební komise tak začala za šíření falešných zpráv udělovat pokuty.

„Ve srovnání s posledními volbami v roce 2020 ukazují některá data nárůst o 1671 procent v počtu dezinformací na digitálních platformách,“ uvedl předseda Nejvyššího volebního soudu v Brazílii Alexandre de Moraes.

Bolsonaro, kterému se přezdívá „tropický Donald Trump“, používá stejnou politickou zbraň jako jeho americký protějšek. Volby označuje za zmanipulované a podkopává důvěru v celý volební systém. „Náš tým potvrdil, že to, co dělá volební komise, je zasahování a manipulace s výsledky. Volby musí být respektovány, ale bohužel Strana pracujících a volební komise mají v tomto ohledu co vysvětlovat,“ řekl Bolsonaro.

Na jedné straně stojí kritik médií i sexuálních menšin, který koronavirus označuje jen za neškodnou chřipku, proti němu bývalý prezident, který kvůli řadě korupčních kauz skončil ve vězení.

Politický souboj se rozhodne mimo jiné ve favelách, kde žijí miliony voličů. Během vlády Bolsonara a vysoké inflace se tito lidé propadli ještě do větší chudoby. Naopak pamatují doby, kdy je Lula svými sociálními programy pozvedl ze dna. Díky jejich přízni je teď levicový kandidát favoritem voleb.

Obavy z armádního převratu jsou přehnané, myslí si Špičanová

Odborná asistentka na katedře politologie Univerzity Hradec Králové Lenka Špičanová uvádí, že jedním z hlavních důvodů vyhrocení prezidentské kampaně je socioekonomicky rozdělená země. „Brazílie se potýká s ohromnými problémy – vysokou inflací, nezaměstnaností… Až 33 milionů Brazilců je nezaměstnaných a třicet milionů žije pod hranicí chudoby a trpí hladem. Společnost tak žije v obrovském napětí,“ vysvětlila. „Z pohledu určité socioekonomické vrstvy se to buď zlepší, nebo nikoliv. To pak vede i k násilným reakcím ze strany příznivců obou kandidátů,“ dodala.

Špičanová se nedomnívá, že by se Brazílie mohla v případě Bolsonarovy prohry vydat cestou armádního převratu. „To bych viděla jako přehnané,“ uvedla. „Samotný Bolsonaro zmírňuje svou rétoriku. Po prvním kole voleb připustil, že výsledky voleb uzná, ať už dopadnou jakkoliv. Ale v případě, že se nebudou konat žádné volební podvody,“ doplnila.