Lula v brazilských prezidentských volbách zřejmě nezískal většinu. V druhém kole se utká s Bolsonarem

V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva, který porazil stávajícího krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Nezískal ale většinu hlasů, takže se 30. října uskuteční druhé kolo hlasování. Podle tiskových agentur to v pondělí oznámil brazilský volební úřad TSE.

Lula da Silva si zatím připisuje 48,4 procenta hlasů, jeho největší soupeř Bolsonaro, který zkraje sčítání vedl, má nyní 43,2 procenta, sdělil volební úřad po sečtení více než 99,96 procenta hlasů.

V průzkumech řadu měsíců Lula před Bolsonarem vedl a podle některých anket měl šanci dostat přes 50 procent hlasů, což by znamenalo, že by se nemuselo 30. října konat druhé kolo voleb. Tento předpoklad se ale nepotvrdil.

„Boj pokračuje až do konečného vítězství,“ prohlásil v neděli večer místního času Lula da Silva. „My tyto volby vyhrajeme,“ dodal. Bolsonaro řekl, že „porazil lživé průzkumy“, a vyjádřil optimismus před druhým kolem hlasování.

Lula kvůli údajné korupci strávil rok a půl ve vězení

Exprezident Lula je stále jedním z nejoblíbenějších levicových lídrů Latinské Ameriky. Velkou popularitu mu za jeho vlády vynesly zejména sociální programy, jimiž dostal miliony Brazilců z bídy. V čele Brazílie stál v letech 2003 až 2010 a za jeho vlády tato největší latinskoamerická země zažila obrovský ekonomický rozkvět. Splatila například dluhy u Mezinárodního měnového fondu a z dlužníka se stala věřitelem.

Pověst mu ale v předchozích letech poškodilo několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil rok a půl ve vězení. Podle soudu přijal jako úplatek luxusní byt. Všechny verdikty vůči němu nicméně posléze zrušil nejvyšší soud. Lula obvinění vždy odmítal jako politicky motivovaná, podle něj bylo jejich cílem zabránit mu v návratu do nejvyššího úřadu.

V prezidentských volbách v roce 2018 se Lula snažil znovu kandidovat a byl v čele předvolebních průzkumů, jeho kandidaturu mu ale zamítl soud. Strana pracujících Lulu nahradila tehdejším viceprezidentským kandidátem Fernandem Haddadem, který ve volbách prohrál s krajně pravicovým kandidátem Jairem Bolsonarem.

Lula je v mnohém názorovým oponentem Bolsonara. V jedné z debat připomněl, že jeho vlády masivně investovaly do vzdělání, pomoci chudým lidem či infrastruktur. „Nyní je země zničená,“ uvedl Lula. „Jeho vláda byla nejzkorumpovanější v dějinách Brazílie,“ uvedl v reakci Bolsonaro, podle kterého se Lula chce vrátit k moci, aby dále pokračoval v korupční politice. Lulu už před tím nazval „zlodějem“.

Bolsonaro čelí vyšetřování kvůli výrokům o covidu-19

Bolsonaro platí za politika s pravicovými až krajně pravicovými názory, přezdívá se mu brazilský Trump. Tuto přezdívku si vysloužil svojí provokativní rétorikou, oblibou v používání sociálních sítí i obviňováním médií z „falešných zpráv“.

Prezidentská kandidatura Bolsonara před čtyřmi lety nebývale rozdělila brazilskou společnost. V médiích se objevila řada výroků, jimiž tento dlouholetý poslanec urazil ženy, homosexuály i etnické menšiny. Vysloužil si obvinění z rasismu. Zřejmě i proto ho na předvolebním mítinku pobodal jeho odpůrce.

Do úřadu Bolsonaro nastoupil v lednu 2019. Během své vlády čelil široké kritice, i ze zahraničí, kvůli opatřením, jimiž přispěl k výrazně rychlejšímu ničení amazonského pralesa. Mnozí mu vyčítají i velký nárůst prodeje zbraní, který usnadnil řadou dekretů, vysoký počet vojáků ve vládních funkcích či laxní přístup k šíření covidu-19.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro
Zdroj: ČTK/AP/Eraldo Peres

Bolsonaro od začátku pandemie bagatelizoval zdravotní rizika nemoci, odmítal nošení roušek i jiná pandemická opatření a vyjadřoval se proti očkování proti této infekční nemoci, kterou sám prodělal. Některá jeho videa odstranili správci sociálních sítí, protože obsahovala nepravdivá a nepodložená tvrzení o pandemii.

Bolsonaro například tvrdil, že výzkum britských úřadů ukázal, že lidé naočkovaní proti covidu-19 častěji trpí syndromem získaného selhání imunity (AIDS), který má u nich navíc rychlejší průběh. Za svoje výroky Bolsonaro dokonce čelí vyšetřování.

Bolsonaro v předvolební kampani prohlásil, že jeho levicový soupeř zůstane i po volbách na „smetišti dějin“. Řekl, že jeho vládu obdivuje celý svět a že si je jistý, že bude pokračovat ve funkci i po volbách.