Lula vyzval Bolsonara. Brazilci volili prezidenta

V Brazílii se uzavřely volební místnosti. Brazilci volili většinu zákonodárců na úrovni federace i regionů, guvernéry jednotlivých států, ale především prezidenta. Po sečtení 41 procent hlasů v rozhodování o hlavě státu vedl stávající krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro se ziskem 47 procent hlasů. Průzkumy přitom přisuzovaly vítězství jeho soupeři a levicovému kandidátovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva, který měl ve stejnou dobu 44,2 procenta.

Podle některých průzkumů má Lula šanci získat přes padesát procent hlasů a stát se tak prezidentem v prvním kole volby. Případné druhé kolo se bude konat 30. října.

Lula a Bolsonaro nejsou jedinými kandidáty, průzkumy i média se nicméně shodují, že jsou těmi, kteří mají ve volbách šanci uspět. 

Sedmašedesátiletý Bolsonaro čelil během své vlády široké kritice, i ze zahraničí, kvůli opatřením, jimiž přispěl k výrazně rychlejšímu ničení amazonského pralesa. Mnozí mu vyčítají i laxní přístup k šíření covidu-19, velký počet vojáků ve vládních funkcích či velký nárůst prodeje zbraní, který usnadnil řadou dekretů.

Šestasedmdesátiletý Lula je stále jedním z nejoblíbenějších levicových lídrů Latinské Ameriky. Velkou popularitu mu za jeho vlády vynesly zejména sociální programy, jimiž dostal miliony Brazilců z bídy. Reputaci mu ale v předchozích letech poškodilo několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil rok a půl ve vězení. Všechny verdikty vůči němu nicméně posléze zrušil nejvyšší soud.

Někteří pozorovatelé mají obavy z povolebního vývoje kvůli ostré Bolsonarově rétorice, která připomíná počínání bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa po volební prohře. Penzionovaný armádní důstojník Bolsonaro, který se pozitivně vyjadřuje o někdejší brazilské diktatuře (1964–1985), stejně jako před volbami v roce 2018 kritizoval elektronický volební systém a předem zpochybňoval i volební proces.

Volební místnosti se uzavřely 17:00 místního času (22:00 SELČ) a výsledky mohou být známy už zhruba čtyři hodiny poté, právě díky elektronickému volebnímu systému. Voliči v Brazílii od roku 1996 nevhazují papírové lístky do volebních uren, ale na malé obrazovce za plentou naťukají číslo svého kandidáta. Než výběr potvrdí, zobrazí se jim fotografie vybraného uchazeče o danou funkci.