NATO posiluje své východní křídlo, rozmístilo nové jednotky na Slovensku

Události ČT: Jednotky NATO na Slovensku (zdroj: ČT24)

NATO reaguje na válku na Ukrajině posílením východního křídla, kde rozmístilo nové jednotky. Jejich úkolem je odstrašení agresora. Pod českým velením působí i na Slovensku, které také požádalo o ochranu vzdušného prostoru.

Americký systém protivzdušné obrany Patriot a jeho střely země-vzduch na letecké základně ve Sliači na středním Slovensku rozmístili příslušníci německé armády. „Máme za úkol chránit slovenský vzdušný prostor před letouny, střelami s plochou dráhou letu i balistickými raketami,“ upřesnil velitel jednotky protivzdušné obrany ve Sliači plukovník Dirk Kraus.

Prakticky jde o mobilní radary a raketomety. V rámci cvičení zkoušejí systém alianční stroje, které přilétávají až ze Středozemí. „Jeho nasazením vlastně demonstrujeme, že celá Aliance je odhodlaná bránit svoje území,“ vysvětluje zástupce náčelníka štábu brigádní generál Ferdinand Muríň. 

Protivzdušná obrana ve Sliači je součástí bojového uskupení, které pod českým velením posiluje východní křídlo NATO. Patří k němu i mnohonárodní prapor v Lešti. „Tohle je poprvé, kdy je Česká republika v roli vedoucího státu. Myslím si, že to je výzva, a věřím tomu,  že jsme žádné věci nezanedbali,“ říká velitel mnohonárodního bojového uskupení NATO plukovník Ladislav Bujárek.

Patrioty se přesunuly na Slovensko po tom, co Bratislava darovala Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany S-300 ještě ze sovětské éry. Podle jejích informací tam stále bojuje. První baterie nových zbraní na střední Slovensko dorazila z Německa koncem března; měsíc po té, co Rusko začalo válku na Ukrajině. Teď tu působí dvě. Třetí poskytla nizozemská armáda, ale zatím ji stáhla.

„Nechala skupinu expertů na místě, kteří dokáží zajistit v případě potřeby rychlé znovunasazení tohoto systému na území naší republiky, a tím pádem i posílit systém, který je tady vytvořený,“ ujišťuje brigádní generál Muríň. Systém tam podle Aliance zůstane, dokud to bude potřeba.