Evropská komise navrhla dočasně omezit ceny plynu. Uvolnit hodlá miliardy z unijních fondů

Evropská komise o postupu proti vysokým cenám energií (zdroj: ČT24)

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožňoval dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Nástroj je součástí dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva zakročit proti energetické krizi. Nový plán také stanovuje principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.

Navrhovaný „mechanismus cenové korekce“ by fungoval jako pojistka proti extrémním výkyvům na trhu. Umožňoval by v případě potřeby nastavit takzvaný dynamický cenový limit pro obchodování ve virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF), který je pro ceny plynu v Evropské unii rozhodující.

Dlouhodobější řešení Komise vidí ve spuštění doplňkového cenového indexu, který by utvářel cenu zkapalněného zemního plynu (LNG) a lépe odrážel nové podmínky na unijním trhu.

Podrobnosti o fungování nástroje pro omezování ceny plynu zatím nejsou jasné. Komise jej navrhuje pouze v principu, přičemž detaily chce vyjasnit až po případném souhlasu členských států EU. Vysoce postavený unijní zdroj před novináři nechtěl spekulovat o cenové hranici, při které by mechanismus mohl být aplikován, a mluvil spíše o tlumení vysokých nárůstů. Komise doufá, že nástroj bude k dispozici do začátku zimy.

„Musíme zkrotit volatilitu a extrémní cenové skoky na hlavním evropském tržišti s plynem,“ řekla na tiskové konferenci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V tomto směru navrhuje také požadavek, aby platformy pro obchod s takzvanými energetickými deriváty zavedly do konce ledna nové pojistky proti silným výkyvům v rámci denního obchodování.

Evropská komise představí další návrhy kvůli cenám energií (zdroj: ČT24)

Co se týče nového cenového indexu pro zkapalněný plyn, chce jej Komise mít v provozu na jaře. Z aktuálních vyjádření ale vyplývá, že společnosti obchodující s plynem jej nebudou nuceny využívat.

Komise prosazuje společné nákupy

Von der Leyenová také zdůraznila, že pro unijní země budou lepší společné nákupy energií než samostatná národní řešení. „Víme, že jsme silní, když jednáme společně. Proto především klademe důraz na společný nákup. Víme, že poptávka po energii je rozsáhlá, proto je logické, že místo abychom se trumfovali nabídkami, měli bychom uplatnit společnou sílu společného nákupu,“ prohlásila na úterním brífinku.

Komise například navrhuje, aby při plnění zásobníků dodavatelé z celé EU společně poptávali množství plynu odpovídající alespoň 15 procentům kapacit. Také chce dát vládám větší volnost v podpoře firem a uvolnit na krizová opatření až téměř 40 miliard eur (984 miliard korun) z peněz vyčleněných na politiku soudržnosti.

Do nového energetického plánu nakonec unijní exekutiva nezahrnula žádnou z razantnějších variant cenového stropu na plyn, po jakých v uplynulých týdnech volaly mnohé členské země. Ve shrnutí svých návrhů ale zmiňuje možnost dotování plynu používaného k výrobě elektřiny jako postup, který si zaslouží další úvahy. Podle Komise je třeba najít uspokojivé odpovědi na některé otevřené otázky.

Von der Leyenová vyjádřila přesvědčení, že navržené kroky si získají podporu unijních vlád. Leccos v tomto směru může naznačit už summit konaný ve čtvrtek a v pátek. Podrobnější diskuse o návrzích se pak očekává za týden na radě unijních ministrů zodpovědných za energetiku.