Trump musí svědčit v případu, ve kterém je obviněn ze znásilnění, rozhodl soud

Bývalý americký prezident Donald Trump musí přijít vypovídat k soudu v kauze, v níž stojí proti bývalé novinářce, která ho viní ze znásilnění. O povinnosti svědčit ve středu rozhodl soud v New Yorku. Trump reagoval prohlášením, že americký právní systém je „nefunkční ostuda“, uvedla ve čtvrtek agentura AP.

Bývalá sloupkařka časopisu Elle Carrollová nařkla Trumpa ze znásilnění v knize z roku 2019. V ní tvrdila, že ji v 90. letech znásilnil v šatně obchodního domu Bergdorf Goodman v New Yorku. Tehdejší prezident obvinění odmítl, a to takovým způsobem, že Carrollová ho ještě téhož roku zažalovala pro poškození pověsti.  

„Elizabeth Jean Carrollová nemluví pravdu, je to žena, se kterou jsem neměl nic společného, neznal jsem ji a neměl bych zájem ji poznat, kdybych k tomu měl někdy příležitost,“ uvedl Trump ve středu v e-mailu svým příznivcům. „Tu ženu neznám, nemám ponětí, kdo to je, kromě toho, že se zdá, že mě před mnoha lety vyfotila s manželem, jak si se mnou potřásá rukou ve frontě na recepci na charitativní akci pro celebrity,“ napsal bývalý prezident. „Úplně si vymyslela historku, že jsem ji potkal u dveří tohoto přeplněného newyorského obchodního domu a během několika minut jsem ji ,omámil‘.“

„Vůbec netuší, který den, který týden, který měsíc, který rok nebo které desetiletí se tato takzvaná ,událost‘ údajně odehrála,“ dodal bývalý prezident. „Důvod, proč to neví, je ten, že se to nikdy nestalo, a ona se nechce zabývat detaily nebo fakty, které se mohou ukázat jako mylné,“ odtušil Trump.

V roli prezidenta

Trumpův právní tým se snaží žalobu potlačit argumentem, že republikán pouze dělal svou práci prezidenta, když obvinění popíral, včetně toho, že obviněnou odmítl s tím, že „není jeho typ“. Toto je klíčová otázka, protože pokud by Trump jednal v rámci svých povinností federálního zaměstnance, stala by se žalovanou stranou v tomto případě vláda USA.

Druhý americký odvolací obvodní soud minulý měsíc v rozděleném rozhodnutí uvedl, že Trump byl federálním zaměstnancem, když se vyjadřoval k tvrzením Carrollové. Požádal však jiný soud ve Washingtonu, aby rozhodl, zda k Trumpovým veřejným prohlášením došlo v rámci jeho zaměstnání.

Trumpovi právníci chtějí také oddálit soudní proces kvůli tomu, aby zabránili vyslechnutí jejich klienta právníky Carrollové. Soudce Lewis A. Kaplan v rozhodnutí uvedl, že vzhledem k pokročilému věku obou stran sporu i případných svědků je načase v případu postoupit. Trumpovi je 76 a Carrollové 78 let. Trump by měl přijít svědčit 19. října.