K ruské veřejnosti proniká realita o mobilizaci. Popularita Putina poprvé od invaze klesla

Události: Dopady mobilizace a situace v Rusku (zdroj: ČT24)

Obliba ruského prezidenta Vladimira Putina mezi Rusy poprvé od začátku invaze na Ukrajinu klesla k sedmdesáti procentům – hlavně kvůli vyhlášení částečné mobilizace. Někteří ruští opoziční politici ho již vyzvali k odstoupení. V pátek měl 70. narozeniny, ale oslavy byly střídmé.

Na veřejnost stále víc proniká dvojí obraz mobilizace, ten oficiální a ten, který zachycuje nevábnou realitu, přibližuje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.  

Oficiální video ruského generálního štábu ukazuje  výcvik odvedených rezervistů nedaleko Doněcka. Ruskou armádu už podle ministerstva obrany posílilo 200 tisíc mobilizovaných mužů. Mobilizovaný rezervista Dmitrij ve videu říká: „Půjdeme kupředu, za vlast, za matičku Rus.“

Na ruských sociálních sítích se ale objevují jiné záběry. Rozzlobení odvedenci na nich ukazují, jak vypadá mobilizace ve skutečnosti. „Dali nám zbraně ze 70. a 80. let. Máme teplotu, lidé jsou nemocní. Podívejte na teploměr. Většina z nás nemá helmy ani neprůstřelné vesty,“ stěžují si odvedenci.  

Nezávislý průzkum navíc ukázal, že se mobilizace nelíbí více než polovině Rusů (58 procent).  

Lidé protestují proti mobilizaci

„Přišel psychologický zlom. Předtím byla válka kdesi na Ukrajině za hranicemi a teď se válka začala týkat ohromného množství lidí,“ vysvětluje proměnu společenských nálad sociolog Lev Gudkov z Analytického centra Levada. 

Odpor se projevil hned po ohlášené mobilizaci. Ruskými městy se přehnala v posledních měsících nezvyklá vlna protestů. Statisíce mužů navíc z obav před nástupem do boje opustily Rusko. „Bojová situace na Ukrajině se blíží katastrofě. Ukrajinská armáda se ukazuje jako silnější,“ dodává Gudkov.

Odstupte, škodíte zemi, vyzvali Putina opozičníci

Navzdory tvrdým postihům ze strany úřadů je v Rusku stále slyšet hlas protiválečné opozice. V polovině září sedmnáct komunálních politiků z Moskvy a Petrohradu vyzvalo Putina k odstoupení, protože jeho rozhodnutí napadnout Ukrajinu škodí zemi. Mezi tyto odvážné patří i moskevský zastupitel Vasilij Dikarev, opoziční zastupitel v moskevské čtvrti Jakimanka.

„Je to diskreditace ruské armády, která se, pokud vím, trestá vězením nebo pokutou od třiceti do padesáti tisíc rublů,“ říká.

I když popularita ruského prezidenta po vyhlášení mobilizace klesla o deset procent na sedmdesát, stále ho podporuje více Rusů než před zahájením invaze na Ukrajinu, připomíná zpravodaj Rožánek. Začátkem února Putinovi věřilo 65 procent lidí. 

Sedmdesátiny a traktor

Zprávy o nelibosti v ruské společnosti přicházejí v den, kdy Putin slaví 70. narozeniny. Dlouholetý šéf Kremlu se v pátek zúčastnil neformálního summitu některých států bývalého Sovětského svazu ve svém rodném Petrohradu, kde mu běloruský vůdce Alexandr Lukašenko předal svůj dar – traktor.

Rozsáhlé oslavy avizoval v autonomním Čečensku jeho vládce Ramzan Kadyrov, již dříve při příležitosti prezidentových narozenin ohlásil například dostihy nebo otevření centra pro olympijskou přípravu judistů pojmenovaného po Putinovi, jenž se judu věnoval. Ve zbytku Ruska se ale Putinovo jubileum připomíná pouze skromně. Ruští činitelé si totiž uvědomují, že současná doba velkým oslavám v Rusku nepřeje, uvedl zpravodajský portál Meduza.   

Ironické poznámky týkající se Putinových narozenin se naopak objevují v ukrajinských médiích, která upozorňují na videoprojev ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova určený ruským vojákům.

Reznikov v den Putinových narozenin zopakoval, že Ukrajina už se současným šéfem Kremlu jednat nebude a vykreslil ruského lídra jako slabocha. „Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jezdí na frontu. Třeba do ostřelovaného Lysyčansku nebo do osvobozeného Izjumu. Náš prezident je se svou armádou. A kde je váš?“ řekl Reznikov.

Putin na summitu v Petrohradu
Zdroj: Reuters/Alexei Danichev