Putin podepsal zákon, který v Rusku zpřísňuje tresty v době mobilizace

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal změny v trestním zákoníku, které zpřísňují postihy za zločiny spáchané v době mobilizace. Schválil také možnost zjednodušeného získávání občanství pro cizince, kteří vstoupí do ruské armády. Informovala o tom v sobotu ruská agentura TASS. Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin ve středu. V sobotu proti ní pokračovaly v Rusku protesty.

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v úterý schválila zákon, podle nějž například za dezerci, poškození vojenského materiálu nebo neuposlechnutí rozkazu nově hrozí až deset let vězení.

Novela zavádí také až pětiletý trest za ničení zbraní během války a až patnáct let za rabování v době vyhlášeného válečného stavu. Podle agentury Reuters ruským vojákům rovněž hrozí až deset let za mřížemi za dobrovolnou kapitulaci.

Mezi přitěžující okolnosti nově patří spáchání trestného činu za mobilizace, válečného stavu a v době války. Ruský trestní řád dosud umožňoval udělit přísnější trest pouze v podmínkách ozbrojeného konfliktu nebo válečných operací.

Občanství za službu v armádě

Ruští poslanci krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která začala před sedmi měsíci, schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až patnáct let vězení za dezinformace a za to, co ruské úřady vyhodnotí jako lživé zprávy o ruské armádě. Moskva svou agresi na Ukrajině označuje jako „zvláštní vojenskou operaci“, přičemž kritikům označujícím ji jako válku nebo invazi hrozí postihy.

Putin podepsal také zákon, který umožňuje cizincům požádat o ruské občanství bez toho, aniž by předtím disponovali povolením k pobytu či splňovali podmínku nepřetržitého pobytu v zemi po dobu nejméně pěti let. Předpokladem pro zrychlené udělení občanství cizincům je, že podepíšou s ruskou armádou smlouvu na nejméně jeden rok.

Vyhlášení mobilizace i zjednodušení procedury pro získání občanství výměnou za vstup do armády přichází v době, kdy ruské síly čelí ukrajinské protiofenzivě a podle analytiků naléhavě potřebují více vojáků.

Protesty proti mobilizaci

Ruská policie zatkla při sobotních místy brutálních zákrocích proti demonstrantům odmítajícím mobilizaci přes dalších 700 lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na web OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy. Protesty svolala stejně jako v předchozích dnech lidskoprávní organizace Vesna. Kritika mobilizace zaznívá ale také z oficiálních a prokremelských míst. 

Zhruba polovina zatčených se v deštivém počasí účastnila demonstrace v Moskvě. „Nejsme potrava pro děla!“, křičela podle AFP mladá demonstrantka v Moskvě, když ji policisté odváděli pryč. Z druhého největšího města Petrohradu se na sociálních sítích objevila videa, na nichž muži v uniformách a helmách bijí obuškem demonstranty.

K sobotnímu večeru bylo ve 32 městech po celém Rusku zatčeno celkem 710 osob. Web OVD-Info s odvoláním na očité svědky dále uvedl, že příslušníci bezpečnostních složek proti demonstrantům používali i elektrické paralyzéry.