V Izjumu našli 440 čerstvých hrobů

V ukrajinském Izjumu se po jeho osvobození Kyjevem našlo provizorní pohřebiště se 440 hroby. Uvedli to šéf policejních vyšetřovatelů v oblasti Serhij Bolvinov pro Sky News a vládní zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotěnko pro Nastojaščeje vremja a Hromadske.

„Mohu říci, že se zde nachází jedno z největších pohřebišť v osvobozeném městě. Je v něm přes 440 hrobů,“ sdělil Bolvinov. Upřesnil, že každé tělo bylo pohřbeno zvlášť.

„Víme, že někteří byli zastřeleni, někteří zemřeli při dělostřelecké palbě, někteří po leteckých úderech. Mnohá těla ještě nejsou identifikovaná a příčiny smrti se budou vyjasňovat v průběhu vyšetřování,“ dodal Bolvinov.

Všechna těla budou podle něj exhumována a projdou soudní expertízou. Kotěnko sdělil, že okupanti sami publikovali záběry hrobů, a proto je ukrajinské úřady hledaly.

Některé hroby jsou s kříži, na dalších jsou nápisy. Na některých jsou i věnce, popisují zpravodajové portálu Nastojaščeje vremja, který spadá pod stanici Svobodná Evropa.

„Je to pro mě opravdu šokující a hrůzné. Je to zločin proti lidskosti. V civilizovaném světě v roce 2022 by to tak nemělo být,“ řekl Sky News Bolvinov.

K události se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého by více informací o obětech mělo být k dispozici během pátku. „Chceme, aby svět věděl, co se skutečně děje a k čemu vedla ruská okupace – Buča, Mariupol a nyní bohužel také Izjum. Rusko nechává smrt všude. A musí za to nést odpovědnost,“ řekl.

Obdobné zprávy o nálezech masových hrobů po stažení ruských vojáků přicházely z ukrajinských měst, včetně Buči a Irpině, také v dubnu, kdy se ruští vojáci stáhli z okolí Kyjeva.

Izjum v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny dobyla ukrajinská armáda minulý týden při své protiofenzivě. Ve středu osvobozené město navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj a zúčastnil se tam vztyčování ukrajinské vlajky.