Rushdie si za napadení může sám, řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí

UvK: Reakce muslimského světa na atentát na Rushdieho (zdroj: ČT)

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie si spolu se svými podporovateli za napadení může sám, uvedl v pondělí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. Zároveň odmítl, že by Írán byl do útoku na literáta jakkoli zapojen. Jedná se o první oficiální íránskou reakci na páteční útok. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona tvrzení Teheránu, že si Rushdie za útok může sám, označil za absurdní.

Pětasedmdesátiletého Rushdieho při vystoupení ve vzdělávacím centru na západě státu New York pobodal čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, jehož rodiče přišli do USA z Libanonu. Muž byl zadržen, ale vinu popírá. Rushdieho syn uvedl, že jeho otec zůstává v kritickém stavu, ale zůstal mu jeho „vzdorovitý smysl pro humor“.

„V souvislosti s útokem na Salmana Rushdieho v USA se nedomníváme, že by si vinu a obvinění zasloužil někdo jiný než on a jeho příznivci,“ řekl mluvčí íránské diplomacie. „Nikdo nemá právo v této souvislosti obviňovat Írán,“ dodal.

Kanání na pondělní pravidelné tiskové konferenci podle agentury Reuters poznamenal, že svoboda projevu neospravedlňuje urážky náboženství, které se objevují v Rushdieho tvorbě. Rushdie se urážením islámu vystavil lidovému pobouření, jelikož „překročil červenou linii 1,5 miliardy muslimů,“ uvedl Kanání. Írán podle mluvčího nemá žádné další informace o útočníkovi kromě toho, co se již objevilo v médiích. Kanání také prohlásil, že Západ „odsuzuje činy útočníka a na oplátku oslavuje činy urážející islámskou víru, což je rozporuplný postoj“.

Reakci Íránu v pondělí kritizoval mluvčí britského premiéra Johnsona. „Je samozřejmě absurdní naznačovat, že Salman Rushdie byl jakkoli zodpovědný za tento odporný útok,“ řekl novinářům. „Nebyl to jen útok na něj, byl to útok na právo na svobodu projevu a vyjadřování a vláda Spojeného království stojí jak na jeho straně, tak na straně jeho rodiny. Stejně tak ale hájíme svobodu slova na celém světě,“ dodal.

V roce 1989 íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Rushdie se kvůli fatvě musel léta mnohokrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé.

Kniha Satanské verše pohoršuje i mnohé muslimy vlažné ve víře. Hrdinu knihy autor nazývá Mahoundem, jak kdysi anglosaští duchovní hanlivě označovali proroka islámu. Mahound navštěvuje veřejný dům „stan u Černého kamene“, což evokuje svatyni Kaba v Mekce, prostitutky se jmenují stejně jako manželky proroka a nejoblíbenější z nich je popsána nahá.

Spisovatelé a politici z celého světa útok na Rushdieho odsoudili. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že íránské státní instituce vyzývaly k násilí proti Rushdiemu po generace a že íránská média, která mají blízko k vládě, měla z pokusu o vraždu spisovatele škodolibou radost.

Část íránských médií útok na Rushdieho o víkendu chválila. Deník Kajhán například uvedl „tisíckrát bravo“, zatímco list Chorásán napsal, že je „Satan na cestě do pekla“.