TÉMA

Hadi Matar

Za pokus o vraždu spisovatele Rushdieho dostal útočník 25 let vězení

Za pokus o vraždu spisovatele Salmana Rushdieho americký soud na 25 let poslal do vězení útočníka Hadiho Matara, informuje agentura AP. Matar, který má americké a libanonské občanství, na známého autora zaútočil nožem v srpnu 2022 v neziskovém vzdělávacím centru na západě amerického státu New York a zasadil mu více než deset ran. Rushdie v důsledku útoku oslepl na jedno oko.
16. 5. 2025Aktualizováno16. 5. 2025|

Četl jsem od něj jen pár stránek, řekl médiím muž, který zaútočil na Rushdieho

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který je podezřelý z útoku na spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku, ve čtvrtek před velkou porotou u soudu popřel vinu. Matar čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl Matar, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022|

Rushdie si za napadení může sám, řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie si spolu se svými podporovateli za napadení může sám, uvedl v pondělí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. Zároveň odmítl, že by Írán byl do útoku na literáta jakkoli zapojen. Jedná se o první oficiální íránskou reakci na páteční útok. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona tvrzení Teheránu, že si Rushdie za útok může sám, označil za absurdní.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022|
Načítání...