TÉMA

Satanské verše

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

Četl jsem od něj jen pár stránek, řekl médiím muž, který zaútočil na Rushdieho

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který je podezřelý z útoku na spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku, ve čtvrtek před velkou porotou u soudu popřel vinu. Matar čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl Matar, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:08|

Rushdie si za napadení může sám, řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie si spolu se svými podporovateli za napadení může sám, uvedl v pondělí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. Zároveň odmítl, že by Írán byl do útoku na literáta jakkoli zapojen. Jedná se o první oficiální íránskou reakci na páteční útok. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona tvrzení Teheránu, že si Rushdie za útok může sám, označil za absurdní.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 21:17|

Stav napadeného Rushdieho se zlepšil, stále je však v kritickém stavu

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek pobodán, odpojili od ventilátoru. Dokáže už také mluvit. Na Twitteru to uvedl jeho kolega Aatish Taseer. Spisovatelova rodina zprávu o odpojení od ventilátoru přijala s úlevou, podle syna je však jeho otec nadále v kritickém stavu. Rushdieho agent Andrew Wylie podle agentury Reuters uvedl, že se stav zraněného ubírá dobrým směrem.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 21:27|

Spisovatel Rushdie je na přístrojích a nemůže mluvit. Motiv útoku proti němu stále není znám

Spisovatel Salman Rushdie po útoku pravděpodobně ztratí jedno oko. Britský autor indického původu se nachází na jednotce intenzivní péče, uvedl jeho agent Andrew Wylie. Rushdie se v pátek stal obětí útoku nožem, podezřelého policie zadržela. Americká prokuratura ho obvinila z pokusu o vraždu a z napadení, muž ale vinu nepřiznal. Motiv jeho činu není zatím znám. Útok odsoudila řada politiků a umělců. Rushdie léta dostával výhrůžky smrtí kvůli tomu, že jeho tvorbu považovali někteří věřící za kacířskou.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 21:03|