Raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu wagnerovců v Popasně. Prigožin unikl

Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Wagnerovy  skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Na Twitteru o tom informoval například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Na sociálních sítích kolovaly spekulace, že při útoku byl zabit i majitel skupiny Jevgenij Prigožin, ale vedoucí Luhanské oblasti Serhij Hajdaj to popřel.

Heraščenko připomíná, že wagnerovci jsou považováni za soukromou „armádu“ ruského prezidenta Vladimira Putina a že jsou odpovědní za páchání zvěrstev na celém světě, včetně Ukrajiny.

O ukrajinském útoku na základnu v Popasně v Luhanské oblasti informoval na síti Telegram i ruský propagandista Jurij Kotěnok. Právě na základě fotografií, které jiný ruský propagandista Sergej Sreda umístil na sociální sítě, byla podle Heraščenka základna patrně lokalizována. Další fotografie vyvolaly spekulace o tom, že se na místě před útokem nacházel i Jevgenij Prigožin, který je od roku 2021 na seznamu nejhledanějších zločinců FBI.

Informaci o zásahu na místě zatím nepotvrdily nezávislé zdroje.  

Vedoucí Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v ukrajinské televizi uvedl, že při víkendovém zásahu štábu Wagnerovy skupiny v okupovaném městě Popasna přišla o život stovka žoldnéřů, popřel však zprávy o zabití Prigožina, jemuž se přezdívá Putinův šéfkuchař. Při zásahu ale podle Hajdaje přišli o život Prigožinovi zástupci. „Bohužel, pokud jde o šéfkuchaře, tak vám radost neudělám,“ řekl Hajdaj podle agentury Unian.