Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení z Lysyčansku. Moskva už předtím hovořila o dobytí města

Zpravodaj ČT Šilhan z Doněcké oblasti o vývoji situace na frontě (zdroj: ČT24)

Kyjev v neděli nejprve uváděl, že Lysyčansk není pod plnou ruskou kontrolou, vpodvečer ale ukrajinský generální štáb podle ruskojazyčného serveru BBC informoval, že se ukrajinské jednotky z města stáhly. Moskva už během dne oznámila, že ho její síly dobyly a tím i celou Luhanskou oblast. Rusové pak také silně ostřelovali město Slovjansk, na jehož dobytí by se mohli podle některých zdrojů soustředit v příštích dnech.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

„Po tvrdém boji za Lysyčansk byly ukrajinské obranné síly donuceny stáhnout se ze svých pozic a linií. Vzhledem k tomu, že ruské okupační síly měly převahu z hlediska dělostřelectva, letectva, (raketometů) MLRS, munice i vojáků, by pokračování obrany města mělo fatální důsledky. Abychom zachránili životy ukrajinských obránců, padlo rozhodnutí se stáhnout,“ uvedl v prohlášení ukrajinský generální štáb. 

V sobotu ještě Kyjev tvrdil, že se daří bránit obklíčení Lysyčansku, jehož dokonání naopak deklaroval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. V neděli ale uvedl americký Institut pro výzkum války, že se ukrajinské ozbrojené síly z Lysyčansku pravděpodobně záměrně stáhly, a tak město obsadily ruské invazní jednotky. Ukrajinci však podle institutu unikli hrozícímu obklíčení.

Lokalizační záběry ukázaly, jak se ruské síly volně procházejí po čtvrtích na severu a jihovýchodě Lysyčansku, což naznačovalo, že v sobotu nezbývali ve městě žádní ukrajinští obránci, nebo jich bylo jen málo, upozornili analytici. Lysyčansk byl po pádu sousedního Severodoněcku posledním velkým městem v malé části Luhanské oblasti, kterou dosud ruské a proruské síly neobsadily.

V neděli dopoledne citovala agentura TASS ruské ministerstvo obrany, které oznámilo, že je Lysyčansk obklíčen. Později resort prohlásil, že ruské a separatistické ozbrojené síly plně ovládly Lysyčansk a získaly tím kontrolu nad celou Luhanskou oblastí.

Oficiální prohlášení ukrajinské strany byla ohledně Lysyčansku nejprve neurčitá. Generální štáb ukrajinské armády ve svém pravidelném souhrnu pouze uvedl, že se Rusové hlavně snaží „zabezpečit své pozice v oblasti u měst Lysyčansk a Verchnokamjanka“. Šéf luhanské oblastní rady Serhij Hajdaj podle agentury Unian řekl, že se domnívá, že Rusové nasadili do bojů o Lysyčansk všechny své síly, a hovořil o brutální taktice, po níž zůstalo zcela zničené město.

Rozbor aktuální válečné situace na Ukrajině s Martinem Svárovským (zdroj: ČT24)

Těžké ostřelování Slovjansku

Nedaleké město Slovjansk v neděli zasáhlo silné ostřelování z několika raketometů, při kterém bylo mnoho lidí zraněno nebo zabito. Podle agentury Reuters to uvedl starosta města Vadym Ljach.

„Je zde patnáct požárů. Mnoho mrtvých a zraněných,“ řekl Ljach ve videu, které sdílel na komunikační platformě Telegram. Dodal, že šlo o nejsilnější ostřelování tohoto města v poslední době.

Mluvčí doněcké oblastní správy Tetjana Ihnatčenková ukrajinskému serveru Suspilne řekla, že útok si vyžádal šest mrtvých a patnáct zraněných. Zopakovala také výzvu úřadů, aby obyvatelé tuto oblast opustili, protože frontová linie je od Slovjansku vzdálena jen několik kilometrů.

Ostřelování Slovjansku je každým dnem intenzivnější. Rozsahem i silou (zdroj: ČT24)

Po dobytí Lysyčansku by se mohla otevřít ruským jednotkám cesta právě k postupu na Slovjansk.

Ukrajinci zaútočili na ruskou základnu v Melitopolu, exploze i na ruském území

Ukrajinci informovali o svém útoku na ruskou základnu u letiště v okupovaném Melitopolu. Že byla terčem útoku, potvrdila i ruská strana. Z informací agentura RIA však nevyplývá, zda byla základna poškozena. Podle oficiálního prohlášení, které zveřejnila, nemají ale Rusové žádné ztráty. Zároveň se prohlášení zmiňuje o škodách na domech v okolí.

Melitopolský starosta Ivan Fedorov, který město opustil, než jej ovládli Rusové, tvrdí, že byla  základna „vyřazena z provozu“. Zároveň odmítl, že by byly ostřelovány i civilní cíle.

Exploze v noci otřásly i ruským příhraničním městem Bělgorod. Agentura Reuters citovala obyvatele Bělgorodu, který uvedl, že budovu v blízkosti jeho domu zasáhla kolem třetí hodiny v noci raketa. „Všechna okna v našem domě se rozbila, dveře vypadly z pantů,“ řekl. 

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov později uvedl, že zemřeli čtyři lidé a další čtyři jsou zraněni. Gladkov na síti Telegram oznámil, že ve městě je částečně poškozených jedenáct bytových domů a také nejméně 39 soukromých domů, z nichž pět je zničeno zcela.

Podle něj souvisely výbuchy s aktivitou protivzdušné obrany. Že byla aktivní, podle BBC údajně naznačují i záběry na sociálních sítích. Ruská armáda před polednem oznámila, že za úsvitu sestřelila tři ukrajinské rakety.

Jak ale zdůraznila agentura Reuters, není možné ruská tvrzení nezávisle ověřit.

Kommersant poznamenal, že od začátku ruské „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině, jak Moskva nazývá válku, kterou vede proti sousední zemi, úřady z Bělgorodské oblasti několikrát hlásily exploze nebo ostřelování ze strany Ukrajiny.

Rusko už dříve například obvinilo Ukrajinu z útoku na sklad paliva v Bělgorodu a také z ostřelování několika vesnic, které se nachází u hranice. Ukrajinští představitelé zodpovědnost za tyto útoky odmítali, nebo je nechtěli komentovat. Kyjev se nevyjádřil ani k posledním zprávám z Bělgorodu.