Jako „ohavný“ teroristický čin odsoudil Zelenskyj ruský útok na nákupní středisko. Má už 20 obětí

Události: Počet obětí ruského úderu na ukrajinský Kremenčuk vzrostl na 20 (zdroj: ČT24)

Počet obětí ruského raketového úderu na ukrajinské město Kremenčuk, kde v pondělí nejméně jedna střela zasáhla obchodní centrum, stoupl na dvacet. Podle ukrajinských médií to v úterý uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Dalších šest desítek lidí je podle ukrajinských úřadů zraněných a přes čtyři desítky se pohřešují. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, poznamenala agentura AP. Rusko popírá, že by jeho armáda cílila na civilisty.

Třiačtyřicetiletá Ludmyla Mychajlecová v objektu nakupovala s manželem, když ji výbuch vymrštil do vzduchu. „Letěla jsem hlavou napřed a střepiny mi zasáhly tělo. Celé místo se hroutilo,“ popsala v nemocnici agentuře Reuters.

Útok už dříve odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho západní spojenci. Zelenskyj v první reakci řekl, že v nákupním centru bylo více než tisíc civilistů. Útok, po kterém středisko pohltily plameny a oblaka kouře, později odsoudil jako „ohavný“ teroristický čin.

Na žádost Kyjeva se v úterý útokem na nákupní centrum v Kremenčuku bude zabývat na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Ruská verze

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov zveřejnil ruskou verzi. Prohlásil, že jejich letectvo „podniklo úder vysoce přesnými zbraněmi na hangáry se zbraněmi a municí poskytnutými Spojenými státy a evropskými zeměmi“ v oblasti podniku na výrobu silničních strojů v Kremenčuku. „Detonace uskladněné munice pro západní zbraně vyvolala požár v nefunkčním obchodním centru nacházejícím se poblíž podniku,“ cituje Konašenkova TASS. Kyjev zatím na vyjádření Moskvy nereagoval.

První ruský komentář podle agentury AP předtím poskytl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij, který na Twitteru napsal, že jde o „ukrajinskou provokaci“. Moskva už dříve opakovaně popírala, že by na Ukrajině útočila na civilisty a civilní objekty, přestože ruské útoky zasáhly i jiná nákupní centra, divadla, nemocnice, mateřské školy nebo bytové domy, poznamenala AP.

„Nerozlišující útoky na nevinné civilisty představují válečný zločin. Ruský prezident Vladimir Putin a ti, kteří jsou zodpovědní, budou pohnáni k odpovědnosti,“ uvedli v úterý podle serveru The Guardian šéfové států a vlád skupiny velkých světových ekonomik G7 ve společném prohlášení, v němž zároveň vyjádřili Ukrajině podporu a slíbili pokračovat ve finanční, humanitární i vojenské pomoci.

Podle analytika Karla Svobody z Institutu mezinárodních studií FSV UK je za útokem snaha ukázat ruskou sílu a zastrašit Ukrajince, spíše než že by šlo o vzkaz lídrům G7, i přes to, že se útok odehrál v době jejich summitu. 

Studio 6: Analytik Karel Svoboda k válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Další útoky ruských sil

Tvrzení o ukrajinské „provokaci“ Moskva použila i v případě obvinění z masakrů a zvěrstev, jimž čelí ruští vojáci, kteří na začátku invaze okupovali město Buča v Kyjevské oblasti. Buču zmiňuje nyní i Poljanskij, který v případě Kremenčuku bez podrobností hovoří o „nápadných nesrovnalostech“.

Šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim mezitím podle ruskojazyčného webu BBC informoval o ruských raketových úderech na Mykolajiv a nedalekou obec Očakiv, které podle něj invazní síly podnikly v noci na úterý. V Očakivu zemřeli tři lidé včetně šestileté dívky, sdělil. Další lidé jsou zraněni. 

Rusové během úterý také dále útočí na Lysyčansk, který je posledním velkým městem v Luhanské oblasti, které ukrajinská armáda po stažení z přilehlého Severodoněcku stále drží.

Pokud Rusové při svém postupu ovládnou Lysyčansk, ovládnou také stoprocentně Luhanskou oblast, vysvětluje Karel Svoboda. „Otázka je, jestli to způsobí nějakou zásadní změnu ve válce. V současné době ruská armáda postupuje byť ne zrovna raketovým tempem, ale systematicky. Zdá se, že má zatím dostatek zdrojů, i když nasazuje různé rezervisty nebo lidi, kteří neprošli ani základní vojenskou službu, případně používají starší vojenskou techniku,“ myslí si analytik. 

Podle zprávy britského ministerstva obrany jsou ale ruské síly z útoků stále vyčerpanější a jejich snížená bojová efektivita zřejmě není v dlouhodobém horizontu udržitelná.