Rusové unesli starostu ukrajinského Chersonu, který odmítl kolaborovat

Ruské bezpečnostní složky unesly starostu okupovaného ukrajinského města Cherson Ihora Kolychajeva. Informovala o tom jeho poradkyně, podle níž únos souvisí s neochotou šéfa jihoukrajinského města spolupracovat s ruskými okupanty. Podobný osud potkal v březnu i starostu nedalekého Melitopolu, který nyní svou zkušenost popsal v rozhovoru s ČT.

„Dnes ráno přijel starosta Chersonu Ihor Kolychajev do jednoho z komunálních úřadů, kde pracovali zbývající zaměstnanci radnice. Jakmile vystoupil z auta, okamžitě ho zajali ozbrojení příslušníci Rosgvardije a pravděpodobně i FSB,“ oznámila poradkyně starosty Halyna Ljaševská.

Národní garda Ruské federace, zvaná Rosgvardija, má za úkol bojovat proti terorismu, v praxi však slouží k potlačování nepokojů či jakéhokoliv odporu vůči režimu prezidenta Vladimira Putina. Její jednotky působí také na Ukrajině. FSB je ruskou tajnou službou.

Rusové podle Ljaševské prohledali Kolychajevovi kancelář, zabavili pevné disky z počítačů a poté starostu odvezli v autobusu s nápisem Z. „Jsem si jistá, že Kolychajevův únos souvisí s tím, že odmítl spolupracovat s okupačními úřady,“ dodala poradkyně.

Kolychajev odmítl spolupráci

Podle ní Kolychajev před několika dny obdržel dopis od „nově jmenovaného starosty“, který ho pozval k jednání o budoucí „organizaci spolupráce“. Za odmítnutí schůzky mu podle ní pohrozil zajetím. Kolychajev na setkání nepřišel, dodala Ljaševská.

Cherson je po Mariupolu největším ukrajinským městem, které ruská armáda od začátku invaze dobyla. Kyjev dříve varoval, že se Moskva pokusí zorganizovat v Chersonské oblasti referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky po vzoru dvou Ruskem ovlivňovaných útvarů na východě země, takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Ruská okupační správa se v oblasti však potýká s partyzánským hnutím, které útočí zejména na kolaboranty s ruskou mocí. Současně ukrajinská armáda při své jižní ofenzívě svádí boje jen několik kilometrů od města.

Rusové dříve unesli třeba starostu Melitopolu

Rusové unesli už řadu činitelů samosprávy. V březnu také starostu Melitopolu Ivana Fedorova, kterého se později Ukrajincům podařilo zachránit výměnou za zajaté ruské vojáky.

„(Rusové) přišli do humanitárního střediska, kde jsem se nacházel, dali mi pytel na hlavu, svázali mi ruce a unesli mě,“ popisuje Fedorov v rozhovoru pro ČT. Okupanti po něm chtěli, aby rezignoval, nebo aby kolaboroval. „Já jsem ale nesouhlasil, protože mě zvolili ukrajinští občané na základě ukrajinských zákonů,“ vypráví.

Starosta Melitopolu popisuje svůj únos (zdroj: ČT24)

Invazní síly podle něj od počátku války odvlekly z Melitopolu na pět set obyvatel. Okupanti podle něj „kradou“ několik kategorií lidí: demonstrující proti okupaci, podnikatele a lidi, kteří jakkoliv působí proti Rusku. Více než sedmdesát dní je unesený i šestnáctiletý chlapec, v zajetí je i šestašedesátiletý otec známé novinářky. Kde se konkrétně nachází, však není jisté.

V okupovaném Melitopolu v současnosti nefunguje internet, chybí přístup k informacím a okupanti lidem rozdávají ruské pasy, popisuje situaci Fedorov.