Optimismus Ukrajinců nemizí, hlásí kameraman Hönig po návratu do Česka

Martin Jonáš ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Kameraman Vojtěch Hönig se podruhé od začátku válečného konfliktu vydal na Ukrajinu a po boku zpravodaje Martina Jonáše natáčel reportáže z bojových zón. Během prvního pobytu na Ukrajině pracoval tři týdny s Michalem Kubalem. O tom, jak se jeho pohledem změnila situace v okupované zemi, vyprávěl v rozhovoru ve Studiu 6.

„Změnily se pochopitelně pohyby na frontách, ale o tom pravidelně informujeme. Nezměnil se naopak optimismus Ukrajinců, jejich jednota a jejich odhodlání. Přestože konflikt trvá poměrně dlouho, optimismus mezi nimi nemizí, což je obdivuhodné,“ popsal Hönig.

„V Kyjevě jsme (s Martinem Jonášem) potkávali mnohem více lidí na ulicích, ale zároveň je nutno dodat, že jsme většinou nenarazili na muže středního věku. A když ano, tak ve vojenské uniformě. Vizuálně ubylo kontrolních stanovišť, ale vzhledem k raketovým útokům z posledních dnů je cítit napětí,“ doplnil zkušený kameraman, jenž mimo jiné několik let bydlel v Charkově, kde během ruské okupace natáčel také.

„Jedná se zejména o Saltovku, což je ohromné sídliště, které je totálně zničené. Když jsme projížděli Charkovem, občas jsme stopy války viděli, ale když jsme přijeli na Saltovku, viděli jsme stopy války jen a pouze,“ zakončil Hönig.