V Buče je těl bezejmenných obětí tolik, že se nevejdou do márnice. Tragické následky zanechaly boje i v Irpini

Martin Jonáš: Válka, která neušetřila ani mrtvé (zdroj: ČT24)

Válka neušetřila ani mrtvé. Hroby na předměstí Kyjeva byly rozdrceny pásy ruských obrněnců, v Irpini zase na tamní hřbitov několik dní padaly střely z minometů. Boje o hlavní město Ukrajiny a jeho okolí za sebou zanechaly spoušť a stovky obětí, kterým se dosud nedostalo důstojného pohřbu. V oblasti natáčel zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Lidé nejdříve své mrtvé pohřbívali do děr před domy. Teď je postupně přesouvají do čerstvě vykopaných hrobů. Někde musí místo kříže stačit jen vytištěná fotografie. „Máme na čtyři stovky neidentifikovaných obětí. Sbírali jsme je na ulici,“ popisuje situaci v Irpini člen tamní městské rady.

V Buče je těl beze jména tolik, že se nevejdou do místní márnice. Příbuzné a blízké tam čeká bolestný proces identifikace.

Jen několik kroků od zdejšího hřbitova vznikl také jeden pro autovraky z předměstí Kyjeva, kde zuřily tvrdé boje. Mezi troskami stojí i auto s nápisem „děti“ na čelním skle v těsné blízkosti průstřelů. Část aut zničila dělostřelecká palba. 

Jiné vraky vyprávějí ještě tragičtější příběhy. Z Buče se v jednom z aut pokusila utéct Ludmila s manželem a matkou. Ve druhém jela rodina její sousedky. Když se přiblížili ke stanovišti ruských vojáků, auta provrtaly střely. „Otočila jsem se na matku a uviděla, jak z ní stříká krev. Dostala kulku přímo do hlavy. Ruští vojáci nám zakázali ji ošetřit. Zemřela,“ popisuje žena hrůznou událost.