Evropská komise navrhla nový balík sankcí. Míří na ruské oligarchy a politiky i běloruské banky

Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravila nový balík sankcí, které jsou namířené na další ruské oligarchy a politiky a také na tři běloruské banky. S odkazem na svoje nejmenované unijní zdroje to napsala agentura Reuters.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Podle Reuters budou o nových postizích od úterních 15:00 diskutovat velvyslanci členských zemí Evropské unie.

Komise údajně navrhuje vyřadit tři běloruské banky z mezinárodního platebního systému SWIFT a přidat několik ruských oligarchů a politiků na černou listinu EU. Na té již figuruje několik stovek lidí, včetně všech poslanců ruské Dumy, ruského prezidenta Vladimira Putina a řady jemu blízkých ruských miliardářů.

Francie zabavuje majetky oligarchů

Evropské státy už majetek oligarchů začaly zabavovat. Francouzské úřady vytipovávají ruské miliardáře, které by mohly sankcionovat a francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire přitom zdůraznil, že nepůjde jen o zmrazení jejich majetku, ale i o jeho konfiskaci. 

Zpravodaj České televize ve Francii Jan Šmíd vysvětluje, že ruští oligarchové jen zřídka vlastní ve Francii majetky zapsané na své vlastní jméno: „Byla vytvořena zvláštní skupina, které dává dohromady seznam oligarchů a jejich majetek, bude se to týkat i jejich manželek a jejich rodin.“ 

Majetky už byly zabaveny ruskému oligarchovi Igorovi Sečinovi, podle Šmída je další na seznamu například rusko-izraelský podnikatel Roman Abramovič, který může přijít o svou obrovskou vilu na Riviéře. Oligarchové se snaží svého majetku ve Francii zbavit a například přemístit své jachty „do bezpečí“. Řada z nich už odplula z francouzských přístavů. 

Studio ČT24: Zpravodaj Jan Šmíd o zabavování majetků ruských oligarchů ve Francii (zdroj: ČT24)

Sledovány budou i kryptoměny

Nový balík evropských sankcí by rovněž zakázal vývoz námořních technologií z EU do Ruska a poskytl by pokyny k tomu, jak sledovat kryptoměny, aby nemohly být používány k obcházení postihů.

EU uvalila na Rusko zatím tři balíky sankcí, kromě těch mířících na jednotlivce rovněž například vyřadila ze systému SWIFT sedm ruských bank a zakázala ruským letadlům vstup do svého vzdušného prostoru. Některé postihy již mířily rovněž na Bělorusko, které Moskvu v konfliktu podporuje.