Ukrajinská armáda zavedla kvůli ruské hrozbě povinnost pro ženy. Službou prošly už tisíce dobrovolnic

Události: Ženy v ukrajinské armádě (zdroj: ČT24)

Na východní Ukrajině zůstává situace napjatá. Už 420 tisíc Ukrajinců prošlo od roku 2014 službou na frontové linii s Moskvou podporovanými separatisty. Kvůli navyšování ruské hrozby rozšířily úřady povinnost se zaregistrovat pro případ mobilizace i na všechny zdravé ženy ve věku 18 až 60 let. Za posledních osm let sloužily ve zbrani tisíce dobrovolnic.

Od ruské okupace Krymu a začátku konfliktu na východě země, který si od roku 2014 vyžádal čtrnáct tisíc životů, prošlo vojenskou službou v oblasti konfliktu už 27 tisíc Ukrajinek. Stovky dalších výcvikem právě procházejí.

„Nikdo neví, jak bude reagovat. Jestli se bude bát, nebo ne. Prostě jak to zvládne. Jakmile jsem se v boji ocitla já, vlastně se mi ulevilo,“ popsala svou zkušenost ukrajinská veteránka Julija Filipovičová, která, coby jednadvacetiletá, byla byla mezi prvními dobrovolnicemi.

Koncem roku 2014 ukončila vojenský dril. Se smíšenou jednotkou domobrany ji vyslali na frontovou linii u města Mariupol. V zóně bojů sloužila až do roku 2016. „V nejbližších dnech zase budeme mít výcvik, trénink střelby. Pojedu na základnu se svým praporem,“ dodala.

„V různých pozicích od běžného vojáka po důstojníka u nás sloužilo přes deset procent žen,“ sdělil mluvčí teritoriální obrany Sergej Ogorodnik.

„Nesmíš být slabší než ostatní“

Mezi devět tisíc Ukrajinek, které se se zbraní v ruce zapojily přímo do bojů na přední linii, patří i Ljudmila Kravčuková. Počítačová odbornice vyslyšela volání vlasti v létě 2014. Ke své novorozené dceři a manželovi se nadobro vrátila až v únoru 2016.

„Je nesmírně důležité, s kým sloužíte. Díváš se na ně a chápeš, že nesmíš být slabší než oni. Nejen kvůli sobě, ale také tak proto, abys neoslabila ostatní,“ uvedla ukrajinská veteránka Ljudmila Kravčuková.

Celkem dvacet dva Ljudmiliných spolubojovnic při ozbrojených střetech s Moskvou podporovanými separatisty zahynulo. Několik z nich v roli velitelek bojových jednotek. Kredit veteránek také značně mění společenské archetypy. Ukrajina má třeba ministryni pro veterány nebo náměstkyni ministra obrany.

V souvislosti s ruskou hrozbou, která trvá už od roku 2014, rozhodl prezident Volodymyr Zelenskyj o dalším zvětšení ukrajinské armády. Ze současných 250 tisíc žen a mužů v uniformě na 350 tisíc do tří let.