Rusko vyhostilo zástupce velvyslance USA v Moskvě. Američané zvažují, jak zareagují

Rusko vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě Bartlea Gormana, oznámila ve čtvrtek odpoledne agentura TASS s odvoláním na americké velvyslanectví. Stalo se to v době, kdy mezi Ruskem a Spojenými státy panuje napětí vyvolané obavami, že Moskva plánuje invazi na Ukrajinu. Podle mluvčí ruské diplomacie jde o odvetný krok za předchozí vyhoštění rady ruské ambasády ve Washingtonu.

„Můžeme potvrdit, že Rusko vyhostilo dvojku na velvyslanectví, jednoho z klíčových pracovníků týmu,“ uvedl mluvčí ambasády Jason Rebholz.

Americké ministerstvo zahraničí podle agentury AP vyhoštění Gormana potvrdilo. Jednalo se podle něj o krok, který americká diplomacie nevyprovokovala, a označilo ho za „nepodložený“. Ministerstvo zahraničí zvažuje, jak zareaguje, uvedla agentura AFP.

Podle Moskvy ale vypovězení Gormana nikterak nepodložené není. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v prohlášení zveřejněném na webu úřadu odmítla naznačování některých médií, že jde o „div ne“ záměrný krok Ruska ke zvýšení napětí. Podle ní je to jen reakce na předchozí „neoprávněné“ označení rady ruského velvyslanectví ve Washingtonu za nežádoucí osobu. Gorman působil na americkém velvyslanectví v Moskvě méně než tři roky.

„Důvodem (vyhoštění) asi je, že pokračuje napětí, je to další krok. Na to bude odpověď z USA a napětí se bude eskalovat dál,“ domnívá se bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda k vyhoštění zástupce velvyslance USA v Rusku (zdroj: ČT24)

Podle něj bere Rusko diplomatické řešení jako jednu z variant, jeho cílem je mít na Ukrajině dominantní vliv. „Taktizuje se, napětí je silné a bohužel může kdykoliv přerůst v ostrou, otevřenou válku,“ dodal Svoboda ve vysílání Studia ČT24. Válka je podle něj reálnou možností, ale zároveň to neznamená, že by nebylo možné jednat.

Svoboda: Klasická hybridní válka

Je podle něj také důležité, jestli vůbec a jak daleko jsou obě strany připravené ustoupit, protože „bez kompromisů žádná dohoda nebude“. Svoboda očekává, že USA budou na vyhoštění svého diplomata reagovat tak, že vymění „kus za kus“.

Aktuální vyhrocení situace v Donbasu, kde se obě strany konfliktu navzájem obviňují z ostřelování, považuje bývalý ministr zahraničí za „klasickou hybridní válku, která se vede na všech možných frontách“. „Doufám, že se najde řešení, které (horkou) válku vyloučí,“ přeje si Svoboda.