Ukrajina zavedla sankce proti desítkám Rusů. Američtí diplomaté žádají odjezd z Kyjeva

Ukrajina zavedla sankce proti 52 občanům Ruska a 24 ruským společnostem, informoval zpravodajský portál Meduza. Většinu osob na seznamu tvoří ruští soudci a úředníci působící na poloostrově Krym, který v roce 2014 Rusko vojensky obsadilo a anektovalo. Kromě toho na seznamu figuruje zplnomocněný zástupce ruského prezidenta v Severokavkazském federálním okruhu a bývalý ruský generální prokurátor Jurij Čajka nebo bloger Artěmij Lebeděv. Sankce jsou reakcí na aktuální ruský tlak, který vyvolává obavy z invaze. Ty mají i USA, jejichž diplomaté žádají evakuaci části personálu z Kyjeva.

Postihy předpokládají zmrazení majetku a aktiv na Ukrajině na pět let. O zavedení sankcí rozhodl prezident Volodymyr Zelenskyj, který zároveň vyzval ministerstvo zahraničních věcí, aby přijetí podobných sankcí navrhlo také Evropské unii, USA a dalším zemím. 

Vztahy Kyjeva a Moskvy jsou nepřátelské od roku 2014, kdy po protestech a neúspěšném pokusu o jejich krvavé potlačení ze země utekl proruský prezident Viktor Janukovyč. Rusko následně vojensky obsadilo a následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a rozpoutalo s místními separatisty válku v Donbasu. Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly 14 tisíc životů.

Americká ambasáda žádá evakuaci pracovníků

Americká ambasáda v Kyjevě požádala americké ministerstvo zahraničních věcí, aby povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků a jejich rodin z Ukrajiny, uvedla stanice CNN s odkazem na nejmenované zdroje obeznámené se situací. Zpráva přichází v době, kdy Washington varuje, že na Ukrajinu může v brzké době zaútočit Rusko, a připravuje protiruské sankce pro případ, že by Moskva vojenskou operaci na Ukrajině skutečně podnikla.

Zdroj blízký ukrajinské vládě CNN sdělil, že evakuace amerických diplomatických pracovníků ambasády v Kyjevě „pravděpodobně začne již příští týden“. Stejný zdroj uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem označil možný odjezd diplomatů za „přehnanou reakci“ na současnou situaci. Americké ministerstvo zahraničí se k potenciální evakuaci odmítlo vyjádřit, jeho představitel pak uvedl, že nebude komentovat soukromé rozhovory.

V prosinci CNN psala, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se připravuje na možnost, že v případě napadení Ukrajiny Ruskem bude potřeba evakuovat americké občany ze země. Práci na tomto nouzovém plánu podle zdrojů CNN vede americké ministerstvo obrany.

Americké ministerstvo zahraničí již vydalo ohledně Ukrajiny varování nejvyššího stupně, doporučilo Američanům, aby do země necestovali, a upozorňuje, že Rusko plánuje na Ukrajině „významnou vojenskou operaci“.