Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Události: Po výbuchu sopky přistála na souostroví Tonga první letadla s pomocí (zdroj: ČT24)

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.

Záchranné týmy v uplynulých dnech usilovně odklízely vrstvu vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště na největším ostrově Tongatapu, aby skrze něj mohla začít proudit humanitární pomoc pro 105 tisíc obyvatel Tongy. Po uvolnění dráhy tam přistálo letadlo C-130 Hercules vyslané Novým Zélandem. Přiletěl také vojenský letoun z Austrálie, informovala tamní vysílací společnost ABC.

„Letadlo přiváží humanitární pomoc a potřeby pro obnovu po katastrofě včetně nádob s vodou, souprav pro provizorní přístřešky, generátorů, hygienických a rodinných souprav a komunikační techniky,“ uvedl novozélandský ministr zahraničí Nanaia Mahuta. Na palubě australského letadla byly mimo jiné vybavení pro odsolování mořské vody a zametací stroj, který má urychlit odklízení popela.

Nuku'alofa, hlavní město Tongy, je těžce poškozeno
Zdroj: ČTK/XINHUA/Guo Lei

„Panuje tam skutečně sousedský duch a snaha všechno vyčistit. Hlavní město není tak silně zasažené jako vzdálenější ostrovy poblíž sopky,“ popisuje předseda tonžského parlamentu Fatafehi Fakafanua.

Loď veze čtvrt milionu litrů vody

„Pitná voda nám dělá velké starosti, protože většinu jejích zásob znečistil popílek,“ upozorňuje místní novinářka Marian Kupuová. Na souostroví kromě toho z Nového Zélandu míří dvě lodě, z nichž jedna veze 250 tisíc litrů vody. Dorazit by měla v pátek. Už ve čtvrtek se očekává přílet dalšího australského letadla.

Předávání materiálu přitom probíhá bez kontaktu s místními obyvateli, aby se minimalizovalo riziko zavlečení koronaviru. Tonga zatím nezažila komunitní šíření covidu-19, od začátku pandemie zaznamenala jediný případ onemocnění.

Život na souostroví obrátila vzhůru nohama sobotní erupce podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, která vyslala do atmosféry obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů a vyvolala tsunami. Nejméně čtyři lidé zemřeli, podle odhadu OSN katastrofa výrazně zasáhla do života více než osmdesáti procent obyvatelstva. Nastal také výpadek telefonní sítě a internetu.

Podle Reuters bylo ve středu večer telefonní spojení se zbytkem světa obnoveno, ovšem plný návrat internetového připojení zřejmě potrvá několik týdnů. Víkendová živelní katastrofa podle všeho poškodila jediný optický kabel spojují Tongu s okolním světem. 

Ropná skvrna se rozšiřuje

Ropa, která v sobotu kvůli vlně tsunami vytekla z cisterny lodi u peruánského města Lima, se rozšířila na pět desítek kilometrů pobřeží. Informuje o tom španělský deník El País s odvoláním na místní úřady. Podle nich vyteklo kvůli vlně způsobené výbuchem podmořské sopky v souostroví Tonga šest tisíc barelů ropy. Vlna zasáhla rozsáhlou oblast Pacifiku od Japonska až po Jižní Ameriku.

Do moře vytekla surovina, kterou dělníci vykládali z tankeru Mare Doricum plujícího pod italskou vlajkou do rafinérie La Pampilla. Po neštěstí peruánský regulační úřad Osinergmin provoz továrny dočasně zastavil.

Ropa zničila jednadvacet pláží, kde jsou mimo jiné dvě chráněné oblasti, a zabila desítky ptáků a dalších živočichů. Peruánská vláda žádá odškodnění od španělské ropné společnosti Repsol, do jejíž rafinérie se ropa vykládala. Vláda i ekologové viní firmu z pozdní a nedostatečné reakce.

Na Tongu dorazila pomoc z Austrálie a Nového Zélandu (zdroj: ČT24)

Společnost Repsol se hájí tím, že od místních úřadů nebyla před vlnou tsunami varována. Prokuratura již zahájila vyšetřování ekologické katastrofy, která je podle ní jednou z nejhorších v posledních letech. Firma po neštěstí poslala na čištění postižených míst dvě stovky lidí.

„Těžké kovy z ropy zůstanou v ekosystému mnoho let a ryby a další mořští živočichové z této oblasti tak budou nebezpečné pro spotřebitele,“ citoval deník The Guardian Christel Scheskeovou z peruánské společnosti pro ekologické právo.

Sopka, která se propadla do kráteru, je nyní klidná. Podle geologů je ale v příštích dnech a týdnech pravděpodobná její další aktivita. Při ní by mohla přílivovou vlnou opět ohrozit Tonžany i obyvatele vzdálenějších břehů. Lidi z ostrovů nejblíž vulkánu evakuuje armáda.