Fico je kvůli svolání protestu obviněn z trestného činu podněcování

Horizont ČT24: Fico byl po zadržení obviněn z podněcování (zdroj: ČT24)

Slovenská policie večer v Bratislavě zadržela bývalého premiéra a lídra opoziční strany Smer-SD Roberta Fica, který svolal protest proti vládě a prezidentce Zuzaně Čaputové, ačkoliv kvůli nouzovému stavu v zemi platí zákaz shromažďování. Po propuštění Fico oznámil, že je obviněn z trestného činu podněcování. Obvinění odmítl jako absurdní a smyšlené. Policie se k věci vyjádří v pátek.

„Tak vypadá demokracie v přímém přenosu. Chtěli jsme uspořádat klidný průvod přes Bratislavu,“ řekl Fico novinářům po svém zadržení v bratislavské části Petržalka. „Jaký jsem spáchal trestný čin?“ ptal se následně policisty, který ho doprovázel do služebního vozidla. Akce se nakonec konala bez Ficovy účasti.

Kvůli zákazu shromažďování Fico zorganizoval automobilový průvod. „Půjde o protest v souladu se zákonem, který nebude spočívat ve veřejném shromáždění. Každý občan může vzít své vlastní auto a zúčastnit se akce, kde dáme paní prezidentce a vládě najevo, co si myslíme o jejich chápání demokracie a o tom, co se státem provádí,“ oznámil bývalý premiér v úterý.

„Jediným účelem tohoto směšného zákroku bylo, abych se nemohl zúčastnit autoprotestu. Byl jsem obviněn z trestného činu podněcování, což je vymyšlené od začátku až do konce,“ řekl Fico ve čtvrtek večer při odchodu z policejní služebny.

Trestného činu podněcování se podle slovenského zákona dopustí ten, kdo veřejně podněcuje k trestnému činu nebo vyzývá k hromadnému neplnění důležité povinnosti či podněcuje k závažnému porušení veřejného pořádku. Pachateli v takovém případě hrozí dvouleté vězení.

Protestní jízdu automobilů slovenskou metropolí, kterou provázelo troubení klaksonů, vysílala Ficova strana Smer-SD na sociální síti.

Fico kritizuje postup vlády v boji proti koronaviru

Smer-SD, který po loňských volbách skončil v opozici po předchozím dlouholetém vládnutí, vystupuje proti vládě i kvůli opatřením v souvislosti s koronavirovou nákazou. Sám Fico se opakovaně postavil proti zvýhodňování osob naočkovaných proti covidu-19 a vakcíny proti tomuto onemocnění označil za byznys farmaceutických firem.

„Dnešní večer zapadá do dlouhodobé strategie Roberta Fica být nejsilnějším hlasem odporu proti epidemickým opatřením na Slovensku. Využívá nespokojenost části slovenské společnosti, která z pandemie pramení. Z tohoto pohledu se dá říct, že z hlediska politického marketingu to pro něj rozhodně nebyl zbytečný večer,“ komentoval čtvreční dění zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

V posledním období Fico také silně kritizuje prezidentku Čaputovou, kterou označuje za mluvčí vlády kvůli jejímu údajnému vstřícnému postoji vůči kabinetu premiéra Eduarda Hegera. Čaputová se dříve v tomto roce obrátila na ústavní soud v souvislosti s peticí za vyhlášení předčasných voleb, kterou podporoval i Smer-SD. Ústavní soudci pak rozhodli, že navržená referendová otázka není v souladu s ústavou. Od té doby Fico opakovaně tvrdí, že Čaputová referendum zmařila.

Při jiném shromáždění dříve v tomto týdnu policisté zadrželi šéfa slovenské komory zdravotnických záchranářů Františka Majerského a jeho kolegu, kteří spolu se zdravotníky u budovy parlamentu upozorňovali na nesplněné sliby politiků ohledně výraznějšího zvyšování platů ve zdravotnictví. Policie v případu Majerského a jeho kolegy zahájila trestní stíhání, které později zrušil prokurátor.