Slovenská vláda schválila dvoutýdenní uzávěru, začne platit o půlnoci

Události: Uzávěra na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku od půlnoci na čtvrtek začne v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací kolem nemoci covid-19 celostátní uzávěra, která prozatím potrvá dva týdny. Její součástí bude výrazné omezení volného pohybu lidí. Řekli to představitelé vlády, která opatření ve středu schválila. Zaměstnavatelé budou od příštího týdne kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí, podle premiéra Eduarda Hegera se ale případné uvolnění restrikcí bude vztahovat jen na naočkované a na ty, kdo onemocnění prodělali.

Ke zpřísnění Bratislava přistupuje kvůli přetíženým nemocnicím a po rekordních přírůstcích nových případů nákazy koronavirem. Konzilium odborníků původně doporučovalo ještě tvrdší opatření, například přerušení prezenční výuky na většině škol a také takzvaný lockdown v trvání tří týdnů.

Výjimkou ze zákazu vycházení, kvůli kterému vláda vyhlásila nouzový stav, bude například cesta do zaměstnání nebo do školy, za nákupem nevyhnutelného zboží a služeb, na očkování či do přírody v rámci okresu. Podobná omezení, jež se v praxi projeví uzavřením řady prodejen či provozů volnočasových aktivit, zažilo Slovensko už dříve v letošním roce při předešlé silné vlně koronavirové infekce. Restrikcemi se budou muset řídit i lidé, kteří přicestují do země ze zahraničí.

„Do nynější situace jsme se dostali kvůli tomu, že se opatření nedodržovala. Vždy bude ve společnosti jistá skupina, která nebude spokojena. Mým úkolem není vyhovět všem, ale chránit životy obyvatel. Nevěřil jsem, že něco takového bude potřeba,“ prohlásil k novým opatřením premiér Eduard Heger. Dodal, že zmíněné restrikce jsou přísnější než podobná omezení, která kvůli koronavirové krizi zavedlo Rakousko.

Návrh na uzavření slovenských škol zablokovala vládní strana Svoboda a solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka. Balík opatření nepodpořila nejmenší vládní strana Za lidi, která žádala výhody pro očkované v zájmu podpory očkování proti covidu-19, v němž Slovensko výrazně zaostává za průměrem EU.

Žiju v zemi, které nerozumím, řekla Čaputová. Podle ní jsou nepopulární opatření zcela nevyhnutelná (zdroj: ČT24)

Rekordní přírůstek

Vláda přistoupila k opatření poté, co Slovensko poprvé za jeden den odhalilo přes deset tisíc infikovaných. V úterý v zemi přibylo 10 315 nakažených. Přetížené nemocnice dosáhly kritické hranice 3200 hospitalizovaných s onemocněním covid-19, informovalo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Dosud rekordní denní přírůstek zaznamenala země minulý pátek, kdy přibylo 9171 infikovaných. V úterý pak bylo dokončeno přes třicet tisíc laboratorních testů, tedy nejvíce od první poloviny září. S pozitivním výsledkem skončila více než třetina analyzovaných vzorků.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že po překročení hranice 3200 covidových pacientů v nemocnicích bude země na prahu humanitární katastrofy. Zdravotnická zařízení na Slovensku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a během nynější silné vlny koronavirové nákazy nemocnice výrazněji omezily vykonávání plánovaných zákroků.

Osm z deseti hospitalizovaných s covidem-19 není vůbec nebo plně očkováno. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19, byť zájem o vakcinaci v posledním období stoupl. Od loňského propuknutí koronavirové nákazy podlehlo covidu-19 na Slovensku už více než čtrnáct tisíc lidí. 

UK: Dvoutýdenní lockdown na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský uvedl, že vyhlášení uzávěry ze dne na den bylo nečekané. Někteří odborníci však chtěli tři týdny a také pro většinu škol, k čemuž nedošlo. Zájem o očkování v zemi poslední dobou mírně roste, ale je to růst jen o jednotlivé procentní body, uvedl zpravodaj. 

Doplnil také, že z očkování se stalo na Slovensku politické téma, které budí hodně emocí. Například část opozice ho zpochybňuje. Existuje také velká skupina občanů, která má k očkování nedůvěru či z něho má obavy.