Súdánské ozbrojené síly rozháněly protesty střelbou, zabily deset lidí

Súdánské ozbrojené síly podporující strůjce říjnového vojenského převratu zastřelily nejméně deset účastníků protestů proti vojenské vládě. Podle informací agentury Reuters rozhánějí ozbrojené síly na řadě míst protesty ostrou střelbou a slzným plynem. Zranily přitom desítky lidí a někteří z nich jsou v kritickém stavu. Před další vlnou demonstrací svolaných na středu byl v Súdánu podle Reuters přerušen mobilní telefonní signál.

Podle očitých svědků, které cituje Reuters, se do protestů zapojily tisíce lidí v Chartúmu i několika dalších městech. Na jedné z hlavních chartúmských ulic pálili protestující pneumatiky a skandovali: „Lidé jsou silnější, ústup není možný.“ Další do protestů vyšli s fotografiemi zabitých při předchozích protestech a s heslem: „O legitimitě rozhoduje ulice, ne děla.“

Bezpečnostní síly zatím informace o obětech nijak nekomentovaly. Vůdce pučistů Fattáh Burhán dříve prohlásil, že poklidné protesty jsou povolené a armáda protestující nezabíjí.

Puč

Armáda provedla převrat 25. října, kdy rozpustila přechodnou vládu a zatkla většinu jejích členů včetně premiéra Abdalláha Hamduka, který je nyní v domácím vězení. Od převratu v zemi nefungují mobilní internetové služby. To komplikuje snahy prodemokratických skupin pořádat protesty, stávky a další akce občanské neposlušnosti.

Súdán měl přechodnou vládu od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019. Byli v ní zastoupeni civilisté i armáda, která měla v těchto dnech vedení předat civilistům.

Burhán převrat odůvodnil tím, že tak armáda zabránila občanské válce, jež hrozila kvůli množícím se sporům politiků. Burhán slíbil, že co nejdříve jmenuje novou přechodnou vládu a že dodrží původní termín voleb, které se mají konat v roce 2023. Nadále ale pokračuje v krocích, jimiž navzdory výzvám opozice i Západu upevňuje svou moc.

Protestující požadují, aby armáda předala moc civilním úřadům a aby vůdci převratu byli postaveni před soud. Stejně jako při předchozích protestních akcích i dnes bezpečnostní síly uzavřely mosty přes řeku Nil, které spojují Chartúm s městem Ummdurmán.

Od říjnového převratu si protesty v Súdánu vyžádaly už téměř třicet obětí a přes tři sta zraněných. Naposledy vyšly desítky tisíc lidí do ulic v sobotu, kdy proti nim bezpečnostní síly zakročily slzným plynem i ostrou střelbou.