Macron změnil barvu francouzské vlajky, rozhodl se pro námořnickou modř, upozorňují média

Elysejský palác už rok používá poněkud změněnou francouzskou vlajku. Modré pole je v námořnickém odstínu místo původního světlejšího. Upozornila na to francouzská stanice Europe 1, podle níž o změně rozhodl loni v červenci prezident Emmanuel Macron.

Důvodů je podle šéfa politického vysílání Europe 1 Louise de Raguenela několik. Jednak je to důvod estetický – námořní modř je elegantnější, ale zejména historický. Prezident a jeho okolí se rozhodli obnovit francouzskou vlajku z roku 1793 z období Národního konventu. „Jde o velmi politickou věc, o obnovu symbolu francouzské revoluce,“ uvádí Europe 1.

V Elysejském paláci údajně změně předcházela debata, v níž někteří byli toho názoru, že nová podoba je ošklivá, a druzí naopak ocenili, že znovu vidí vlajku tak, jak ji vídali v dětství, před nástupem prezidenta Giscarda d'Estaing.

Hojně se prý poukazovalo na to, že nový odstín neladí s odstínem vlajky Evropské unie a že změna přichází krátce před zahájením francouzského předsednictví Unii v lednu příštího roku. Údajně ale nemá jít o antiunijní gesto.

Změna v roce 1976

Ve Francii se používaly mnoho let vlajky s oběma odstíny modři, přičemž námořnictvo a mnoho institucí dávalo přednost té s námořní modří. Prezident Giscard d'Estaing roku 1976 zavedl na trikoloru modř světlejší, aby ladila s evropskou vlajkou, neboť obě často visí na evropských fórech v sousedství.

Elysejský palác své rozhodnutí týkající se odstínu modrého pruhu na vlajce oficiálně nevyhlásil ani nevydal žádné pokyny institucím, aby se přizpůsobily.