Kongo chce uvolnit těžbu dřeva. Vědci apelují na zastavení pomoci, pokud tak učiní

Více než dvě desítky vědců požádaly dopisem dárce konžského lesního sektoru včetně EU či OSN o pozastavení peněz, pokud vláda povolí vydávat koncese pro těžbu dřeva. V Kongu se nachází šedesát procent druhého největšího deštného pralesa, takže je tato africká země klíčovým hráčem při snaze o brzdění klimatické změny i při úsilí o zachování druhové rozmanitosti, píše agentura Reuters.

Konžská ministryně životního prostředí Ève Bazaibaová v červenci oznámila, že zruší moratorium na těžbu z roku 2002 a prověří všechny platné těžební kontrakty, aby se do sektoru vnesl pořádek.

Vědci zaslali dopis se žádostí o pozastavení plateb hlavním dárcům, k nimž patří Evropská unie a agentury OSN. Podle autorů listu zrušení moratoria může mít „katastrofální dopad pro životní prostředí, klima i společnost“.

 „Komerční těžba, i když se jedná jen o vybrané druhy dřeva, je často začátkem nezvratného procesu, který končí naprostým vykácením lesa,“ stojí v dopise. Doporučuje se v něm pozastavit finanční pomoc konžským vládním agenturám zabývajícím se ochranou lesa. Mezi signatáři jsou odborníci z Konga, Jihoafrické republiky, Británie a Nizozemska.

Konžský deštný prales
Zdroj: BBC/Nature/Mongabay

Povolení těžby, ale zákaz vývozu

Profesor Corneille Ewango Ekokinya z univerzity v konžském městě Kisangani řekl, že konžská vláda musí nejprve zavést jasná pravidla lesního hospodaření. „Nelze dělat všechno najednou. Sektor je třeba nejprve připravit,“ prohlásil.

Bazaibaová se domnívá, že moratorium je neúčinné, protože nelegální kácení pokračuje.

Vyslanec Evropské unie v Kongu s vládním plánem souhlasil a nedávno řekl, že ho považuje za součást snahy obnovit kontrolu lesního hospodářství. Proti plánu nevznesli velké výhrady ani ochránci životního prostředí.

Národní koordinátor konžské skupiny zabývající se ochranou klimatu Guy Kajemba v rozhlase minulý týden uvedl, že moratorium by mělo být zrušeno, protože vláda připravuje širší regulaci. „Musíme se zaměřit na dobrou správu lesa. Ať už s moratoriem, nebo bez něj,“ prohlásil Kajemba.

Bazaibaová také v pátek oznámila, že Kongo plánuje zakázat veškerý vývoz dřeva a zavést další opatření, která přispějí k ochraně deštného pralesa. Ministryně ale novinářům nesdělila, kdy by se měl export zastavit. „Umožníme díky tomu nejen přirozenou obnovu, ale i program zalesňování, který sdílíme s našimi technickými, finančními a vývojovými partnery,“ poznamenala Bazaibaová.