V Libyi se porušují lidská práva, uvádí zpráva OSN. Lidé jsou mučeni a zabíjeni

V Libyi byly s největší pravděpodobností spáchány válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, uvádí ve své zprávě Rada OSN pro lidská práva (HRC). Shromáždila důkazy o vraždách, mučení, zotročování, mimosoudním zabíjení a znásilňování.

Podle zprávy, z níž citovala agentura AP, se násilností dopouštěli všichni účastníci konfliktu. Ruští žoldnéři z takzvané Wagnerovy skupiny, kteří v Libyi působí, podle dokumentu stříleli lidi, kteří nebyli účastníci bojů. Wagnerovci tak mohou být obviněni z vražd.

Zprávu napsali tři členové vyšetřovacího týmu a uvedli v ní, že libyjská pobřežní hlídka, již vybavuje Evropská unie pro střežení uprchlických tras ve Středomoří, s uprchlíky špatně zachází. Některé předala do záchytných zařízení, o nichž se ví, že jsou tam lidé mučeni a vystaveni sexuálnímu zneužívání. Pobřežní hlídka od roku 2016 zadržela na 87 tisíc uprchlíků.

Identifikace podezřelých

Nová zpráva HRC je další z důkazů o násilnostech a špatném zacházení s lidmi v Libyi, píše AP. Už dříve na to upozorňovala média, studie OSN a skupiny ochránců lidských práv.

„S cílem zjednat obětem spravedlnost mise (HRC) identifikovala skupiny a jednotlivce, jak libyjské, tak zahraniční, kteří mohou být za násilí odpovědní. Vzhledem ke složitosti situace bude potřeba delší čas a další zdroje, aby se stanovila míra odpovědnosti za všechny násilnosti spáchané do roku 2016,“ stojí ve zprávě Rady OSN pro lidská práva.

Dokument může podle AP poskytnout klíčovým státům a regionálním mocnostem představu o porušování lidských práv v Libyi od smrti bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Zemřel za revoluce v roce 2011 a Libye byla od té doby dějištěm bojů znepřátelených frakcí. Měla dvě administrativy, dokud se loni nepodařilo vyjednat příměří a letos ustavit jednu vládu. Stabilitu mají přinést parlamentní a prezidentské volby naplánované na prosinec.