V Nikaragui obžalovali dceru exprezidentky, podle průzkumů měla šanci porazit Ortegu

Nikaragujská prokuratura obžalovala dceru a dva syny bývalé prezidentky Violety Barriosové Chamorrové a několik dalších osob z praní špinavých peněz. Dcera někdejší hlavy státu a novinářka Cristiana Chamorrová měla podle průzkumů velké šance porazit nynějšího prezidenta Daniela Ortegu v listopadových volbách, podobně jako se to podařilo její matce v roce 1990, informovala  agentura Europa Press.

Ortegův režim od května pozatýkal čtyři desítky lidí, které viní mimo jiné z vlastizrady či konspirace vůči národu. Je mezi nimi i několik osob, které chtěly kandidovat v prezidentských volbách proti Ortegovi. Cristiana Chamorrová byla rovněž zadržena policií a od začátku června je v domácím vězení.

V souvislosti s činností nadace pojmenované po exprezidentce Chamorrové jsou obžalováni „z praní špinavých peněz a dalších deliktů“ kromě Cristiany i její dva bratři Pedro Joaquín a novinář Carlos Fernando Chamorro a několik dalších osob. Pět z nich je na útěku a je na ně vydán zatykač, je mezi nimi i Carlos Chamorro, který je podle agentury AP v exilu v Kostarice.

V Nikaragui budou sedmého listopadu parlamentní a prezidentské volby, v nichž se Ortega uchází už o čtvrtý mandát v řadě. Tento bývalý partyzánský vůdce, který stál v čele země už koncem osmdesátých let, je prezidentem od ledna 2007 a pátým rokem je viceprezidentkou jeho manželka Rosario Murillová. I ta kandiduje znovu.

Nyní jedenadevadesátiletá Violeta Barriosová Chamorrová se stala v roce 1990 první zvolenou prezidentkou v historii Latinské Ameriky, když ve volbách porazila Ortegu. Ten se dostal do čela země už v osmdesátých letech, když s guerillou svrhl pravicovou diktaturu. I někteří bývalí spolubojovníci, kteří se posléze postavili proti Ortegově autoritářskému stylu vládnutí, byli v posledních několika měsících zadrženi.

Od roku 2018, kdy vypukly v Nikaragui masové protivládní protesty, také Ortegův režim zrušil status pěti desítek nevládních organizací. Minulý měsíc policie obsadila redakci nejstaršího deníku v zemi La Prensa a jeho vedení rovněž obvinila z praní špinavých peněz a také z celních podvodů.