Texaský kongres schválil volební restrikce. Guvernér se těší, až je podepíše

Senát v americkém státu Texas v úterý schválil změny volebního zákona, které podle zastánců omezí riziko podvodů a podle kritiků ztíží hlasování příslušníkům menšin. Už minulý týden jim dala zelenou republikány ovládaná texaská Sněmovna reprezentantů. Republikánský guvernér Greg Abbott na Twitteru napsal, že se těší, až zákon podepíše.

Nově bude například zakázáno volit z okénka auta nebo zřizovat volební místa, jež mají otevřeno 24 hodin. Volební komisaři také nebudou smět rozesílat nevyžádané podklady pro korespondenční hlasování a straničtí volební pozorovatelé získají větší pravomoci.

Kvůli snaze republikánů prosadit restriktivnější volební pravidla ze Sněmovny reprezentantů na několik týdnů odešlo pět desítek demokratických zákonodárců, a tato komora parlamentu tak nebyla usnášeníschopná.

Volební zákony předmětem politického boje

Agentura DPA píše, že volební zákony, které si jednotlivé státy do značné míry určují samy, se v USA staly předmětem ostrého politického boje. Několik států ovládaných republikány už přijalo opatření, která podle kritiků znesnadní hlasování.

Když se proces voleb zkomplikuje, odrazuje to ve Spojených státech od účasti při nich příslušníky menšin, kteří patří spíše mezi voliče demokratů. Republikáni naopak tvrdí, že při reformách volebních zákonů jde o zabránění podvodům.

Spory kvůli změnám volebních zákonů jsou dozvukem volebního roku 2020, po kterém zůstaly Spojené státy silně polarizované. Bývalý republikánský prezident Donald Trump doposud neuznal, že volby prohrál a jejich vítězem se stal jeho demokratický rival Joe Biden. Trump tvrdí, že o vítězství přišel kvůli volebním podvodům, nicméně před soudy jeho štáb s desítkami žalob neuspěl.