Pozůstalí po útocích 11. září Bidenovi: odtajněte dokumenty o roli Saúdské Arábie, nebo nechoďte na pietu

Asi sedmnáct set příbuzných obětí útoků na Světové obchodní centrum a další cíle v USA 11. září 2001 vyzvalo prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil vládní dokumenty. Pozůstalí poukazují na to, že vedení Saúdské Arábie o plánech na útoky vědělo a nic neudělalo. Pokud dokumenty zůstanou tajné, nepřejí si podepsaní pod výzvou, aby se prezident podílel na pietních akcích k dvacátému výročí, píše agentura Reuters.

„Po dvaceti letech není jednoduše žádný důvod, včetně neopodstatněných tvrzení o národní bezpečnosti, držet tyto informace v tajnosti,“ píše se ve výzvě. „Pokud prezident poruší svůj slib a bude stranit saúdsko-arabské vládě, budeme nuceni se veřejně postavit proti účasti jeho administrativy v jakékoliv pietní akci 11. září.“

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová reagovala, že Biden zůstává věrný svému předvolebnímu slibu „konstruktivně pracovat na řešení témat spojených s tím, jak se předchozí administrativa dovolávala privilegia na státní tajemství“. Ujistila, že její kolegové jsou s pozůstalými v kontaktu.

Velvyslanectví Saúdské Arábie ve Washingtonu zatím kauzu nekomentovalo. Patnáct z 19 únosců letadel mělo saúdsko-arabské občanství. Při útoku zemřely téměř tři tisíce lidí. Většina z nich Saúdskou Arábii žalovala o miliardy dolarů a přidalo se k nim i dvacet tisíc raněných či jinak postižených.