Politická rozmíška mezi Maďarskem a Evropskou unií se dostala i do světa fotbalu

Události: Maďarsko a LGBT (zdroj: ČT)

Politické napětí se přesouvá i do sportu. Kapitán německé reprezentace si vzal kapitánskou pásku v barvách spřízněných LGBT. Podobně se zbarvil i fotbalový svatostánek v Mnichově - Allianz Arena. Evropská fotbalová asociace UEFA ale byla proti – prý jde o politické vyjádření.

Fotbalové stadiony v barvě duhy. Protest viditelný napříč Německem – s výjimkou Mnichova, který hostil zápas domácí reprezentace s Maďary. S nápadem symbolické podpory sexuálních menšin a kritiky posledních kroků maďarské vlády původně přišla právě bavorská radnice.

Evropská fotbalová asociace jí ale gesto nepovolila s tím, že je politické. Přesto i Mnichov hrál duhovými barvami, do ochozů si je vzali fanoušci.

Spor odstartoval kvůli novému maďarskému zákonu, který zakazuje zmínky o sexuálních menšinách ve školách i v médiích pro mladé. Podle Budapešti chrání práva dětí, Evropská komise ho ale má za tvrdý faul. „Jde proti všem základním hodnotám Evropské unie,“ říká předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

Unijní exekutiva pošle maďarské vládě oficiální protest. Už jeden kritický dopis se navíc v Buselu řeší. Sexuální menšiny podpořilo 17 unijních lídrů. Premiér Česka i zbytek Visegrádské čtyřky se zatím nepřipojili. 

Maďaři slova o diskriminaci gayů odmítají. Sám Viktor Orbán se označil za jejich ochránce. Podle něj ostatní kritizují, aniž by o zákonu něco věděli. „Chráním práva homosexuálů, ale tento zákon o nich není. Je o právech dětí a rodičů,“ řekl.  

Kontroverzní legislativa je dalším z bodů, který Komise Budapešti vyčítá. Vláda nic měnit nechce, normu už stihl podepsal i prezident.